„El a térddel a nyakunkról!”

Két külön Amerika képe bontakozik ki a George Floyd halálát követő társadalmi megosztottságban: míg a baloldal és a fekete közösség elsősorban a rasszizmus felszámolásának szükségességéről beszél, a Trump-kormány a magukat antifasisztának nevező csoportosulásokat, sőt külföldieket tart felelősnek a gyakran erőszakba forduló tüntetésekért, amelyek csillapodtak ugyan, de tíz nap elteltével sem szűntek meg.

2020. 06. 06. 16:57
null
Ezúttal békésen emlékezett a tömeg a minneapolisi gyászszertartáson Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Floydnak nem lenne szabad az elhunytak között lennie. Nem szokványos betegségbe halt bele, hanem az amerikai büntetőjogi rendszer egy szokványos működésképtelenségébe – mondta Al Sharpton tiszteletes azon a gyászszertartáson, amelyet egy keresztény magánegyetemen rendeztek Minneapolisban. Az ismert fekete polgárjogi aktivista az esemény felkért szónokaként hozzátette: „Itt az ideje, hogy kiálljunk George nevében, és azt mondjuk, el a térdetekkel a nyakunkról!” Sharpton bejelentette, augusztus 28-ra tömegmenetet szerveznek Washingtonba. A dátum jelentősége, hogy ötvenhét évvel ezelőtt éppen az ezen a napon rendezett fővárosi menethez kapcsolódóan mondta el a Van egy álmom címmel ismertté vált beszédét Martin Luther King tiszteletes – a legnevesebb fekete polgárjogi harcos –, a rasszizmus felszámolását sürgetve.

Mint az egy mobiltelefonon rögzített és az interneten számtalanszor visszajátszott felvételen látható, a fegyvertelen George Floyd nyakán csaknem nyolc percig térdelt egy fehér rendőr egy múlt hétfői, minneapolisi intézkedés során. A 46 éves fekete férfi – akit azzal gyanúsítottak, hogy hamis húszdollárossal fizetett egy boltban – a kórházba szállítása után életét vesztette, azóta sem szűnő tüntetés- és zavargáshullámot váltva ki az Egyesült Államok mintegy száznegyven városában. A férfi temetése jövő kedden lesz a texasi Houstonban, ahol született, Derek Chauvin, a vele szemben intézkedő fehér rendőr pedig hétfőn jelenik meg először a bíró előtt.

Ezúttal békésen emlékezett a tömeg a minneapolisi gyászszertartáson
Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews

William Barr igazságügy-miniszter elismerte: tagadhatatlan, hogy számos fekete a bizalmát veszítette az amerikai igazságszolgáltatásban, de a hangsúlyt az erőszakcselekményekre, a rendőrökkel szembeni fellépésre, a gyújtogatásokra és a fosztogatásokra helyezte. – Bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa és más szélsőséges csoportok szítják az erőszakos cselekményeket – hangsúlyozta az elnök szavait is visszhangozva Barr, akit Donald Trump egyik legmegbízhatóbb miniszterének tartanak. Barr külföldi felbujtókra is utalt, de konkrétumokat nem említett.

A Floyd-ügy nyomán futótűzként terjed a közösségi médiában minden hír, amely a rendőri erőszakkal kapcsolatos. Legutóbb két buffalói rendőrt bocsátottak el, mert úgy meglöktek egy békés, idős tüntetőt, hogy beverte a fejét, és kórházi ellátásra szorult. Nemrég pedig arra derült fény, hogy úgy halt meg a rendőri őrizetben egy fekete fiatalember, hogy ugyanazokkal a szavakkal könyörgött az életéért, mint Floyd: „Nem kapok levegőt!” Minneapolis város saját adataiból kiderül: miközben a feketék a lakosság egyötödét alkotják, a rendőrök 58 százalékban velük szemben alkalmaznak erőszakot. Amerikában mozgalom indult azért, hogy forrásokat vonjanak el a rendőrségtől, és így a társadalmi megbékélés szempontjából hasznosabbnak tartott célokra több pénz jusson. Los Angeles vezetése csaknem tíz százalékkal, százötvenmillió dollárral akarja megkurtítani a rendőrség keretét.

Hashtag-háború

Különleges stratégiával próbálnak gátat szabni a közösségi médiában terjedő rasszizmusnak a dél-koreai popzene, azaz a K-pop rajongói. A George Floyd halála óta az egész Egyesült Államokra kiterjedő tüntetéshullám farvizén ugyanis nem csupán a rendszerszintű rasszizmus ellen fellépni kívánó Black Lives Matter mozgalom bejegyzései lepték el a közösségi hálózatokat, hanem megjelent a #White­LivesMatter is, amelyet előszeretettel használnak a fehér felsőbbrendűség hívei, sokszor burkolatlan rasszista üzeneteik artikulálására. Ezt elégelték meg a K-pop rajongói, akik a hashtaget használva kedvenc K-Pop sztárjaik képeivel és videóival árasztották el a Facebookot és a Twittert. Összefogásuk pedig olyannyira sikeres volt, hogy mostanra szinte teljesen átvették a hatalmat a címke felett, a #WhiteLivesMatterre kattintva ugyanis már csak dél-koreai popsztárokkal kapcsolatos bejegyzéseket találni a közösségi hálózatokon, a rasszizmust mélyen elítélő üzenetekkel kísérve. (T. L.)

Tüntetések világszerte

A George Floyd megölését követő indulatok Európában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is érezhetők. Londonban, Berlinben és Amszterdamban is tömegek ítélték el az utcán a feketék elleni amerikai rendőri erőszakot. A tüntetések mellett a világ sok városában csendesen is megemlékeztek George Floydra. Barcelonában több mint ezren gyűltek össze egy téren a csütörtök este tartott demonstráción. A tömeg nyolc percig csendben állt, így emlékezve meg arról, hogy a férfit ennyi ideig tartotta fojtásban egy rendőr, mielőtt meghalt.

Tisztelgés a londoni Trafalgar téren is
Fotó: Reuters/Toby Melville

Mexikó fővárosában több százan virágokkal és mécsesekkel emlékeztek a Minnea­polisban megölt férfira. George Floyd halála ­miatt Mexikóban is rendszeresek a fajgyűlölet elleni demonstrációk. A rendőri erőszak ellen tiltakoztak például Jalisco állam székhelyén, Guadalajarában, ahol hatósági őrizetben halt meg egy fiatal, akit feltehetően a rendőrök agyonvertek. Giovanni Lopezt azért vették őrizetbe, mert nem viselt szájmaszkot. A tiltakozók a város törvényhozásának épületéhez vonultak, amelynek falait graffitikkel festették össze, míg mások felgyújtottak két rendőrségi járművet. Ezrek tüntettek Canberrában is, arra irányítva rá a figyelmet, hogy a faji egyenlőtlenségek nem csak az Egyesült Államokra jellemzőek, és Ausztráliában is aránytalanul sok őslakos kerül börtönbe és hal meg ott. A canberrai demonstrálók a világ összes rendőrének szánták azt az üzenetüket, hogy a biztonságra ügyelve ne a kisebbségeket szemeljék ki. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.