Éles lőfegyvert is használtak a hongkongi tüntetők ellen

Belehalhat sérülésébe az a tizennyolc éves fiatal, akit tegnap mellkason lőttek a rendfenntartó erők Hongkongban. A Kínai Népköztársaság államünnepére időzített megmozdulásnak az eset újabb lendületet adott; egy Peking-párti képviselő szükségállapot bevezetését sürgeti.

Buzna Viktor
2019. 10. 02. 6:05
Protests as Hong Kong marks the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China
Tizenhét hete tartanak az utcai megmozdulások. A tegnapi akciót a Kínai Népköztársaság megalakulásának hetvenedik évfordulójára időzítették Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hongkongban négy hónapja tartó konfliktus tovább fokozódott, miután a rendőrség tegnap éles lőszerrel mellkason lőtt egy tüntetőt. Az eset a nappali órákban történt, újabb lökést adva az előzetes várakozásoknak megfele­lően szélsőségesen erőszakos demonstrációnak.

A felvonulásra hetek óta készültek a szervezők. Tegnap volt a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója, amely szimbolikus jelentőségű esemény mindkét szemben álló félnek. Reggel a helyi politikai elit ünnepélyesen felvonta a Kínai Népköztársaság zászlaját; az eseményt – jelentős biztosítás mellett – sikerült zavargások nélkül lebonyolítani.

Tizenhét hete tartanak az utcai megmozdulások. A keddi akciót a Kínai Népköztársaság megalakulásának hetvenedik évfordulójára időzítették Fotó: Reuters

A harcok azonban így is megkezdődtek, miután a tüntetők több városrészben az utcára vonultak. A rendőrség valamennyi helyszínen könnygázt vetett be, illetve több esetben a levegőbe adtak le lövéseket, hogy elrettentsék a nagy túlerővel támadó radikálisokat. A súlyos mellkasi sérülést okozó lövés a város északi részén, Csüen Van (Tsuen Wan) negyedben dördült el, az áldozaton, egy 18 éves férfin a kórházban életmentő műtétet hajtottak végre. A tegnapi eseményekben legalább 32 ember sérült meg, hárman súlyosan.

Az egyre erőszakosabb eseményeket látva a hongkongi képviselőház egyik Peking-párti tagja a szükségállapot bevezetését sürgette. Az államalapítás ünnepén a kínai fővárosban tartózkodó Junius Ho hangsúlyozta: ez a Kínai Népköztársaság napja, minden kínai embernek együtt kellene ünnepelnie az elmúlt időszak eredményeit. – Szomorúan láttam a Hongkongban zajló eseményeket, hogy a lázadóktól a rendőröknek lőfegyverrel kellett megvédeniük magukat – írta közleményé­ben Ho.

Fotó: Reuters

A szükségállapot bevezetése fordulópont lenne a tizenhetedik hete zajló hongkongi tüntetésekben. Ezzel ugyanis elhárulna a jogi akadály azelől, hogy a kínai hadsereg vegye át az irányítást az utcai zavargások felett.

Korábban már a nyugati sajtó többször latolgatta a szárazföldi Kína közvetlen beavatkozásának esélyét a szigeten, Pekingnek azonban nem érdeke a helyzet drasztikus rendezése. Erődemonstrációra viszont már korábban is sor került, még júniusban a Hongkonghoz közeli Sencsen mellett tartottak gyakorlatot kínai kommandósok, ­augusztusban pedig a város határánál láttak kínai harckocsikat.

A Reuters friss információi szerint Kína megduplázta a Hongkongban állomásozó katonáinak számát, a 12 ezer fősre emelt csapatok között a Népi Fegyveres Erők rendőrei is jelen vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.