Életben van a Srí Lankán eltűntnek hitt két dán állampolgár

A dán külügyminisztérium szerdán közölte, hogy életben van az a két dán állampolgár, akikről nem volt hír Srí Lanka-i merényletek után.

Forrás: MTI2019. 04. 24. 19:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dán család közölte, hogy kapcsolatba lépett a húsvéti ünnepeket a dél-ázsiai szigetországban töltő két családtagjával. A két dán állampolgár egy colombói szállodába jelentkezett be, amelyben nem volt robbanás.

Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere és felesége négy közül három gyermeküket veszítették a legalább 359 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi terrorcselekményekben.

Az Iszlám Állam kedd este a terrorszervezet hírügynöksége, az Amaák által közzétett videón azt az állítását akarta alátámasztani, hogy ő követte el a három templom és négy szálloda elleni robbantásokat. A videón nyolc férfi látható a szervezet fekete zászlaja előtt, amint hűséget esküsznek az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakra al-Bagdadinak. A terrorszervezet szerint ők követték el a Srí Lanka-i merényleteket.

A férfiak egyike, akinek az arcán nincsen maszk, Mohamed Zahrán. Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő feltételezése szerint az indiai-óceáni szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője.

Moszlim vezetők és egy április 11-én keltezett, a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott hírszerzői jelentés szerint a férfi ismert volt radikális nézeteiről.

Három tekintélyes muszlim szervezet vezetői a Reutersnek elmondták, hogy az elmúlt három évben többször is figyelmeztették a Srí Lanka-i védelmi és hírszerzési vezetőket Zahrán radikális nézeteiről, miután az Iszlám Államot támogató üzeneteken tett ki az internetre. Zahrán Facebook-oldalának 2016-ban 200 követője volt, amikor Zahrán Mulavi néven a nem muzulmánok elleni erőszakra felszólító szélsőséges videókat kezdett posztolni a közösségi portálon. Ezeket később eltávolították.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövetők egyike, Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliában tanult 2006-2007-ben, és feltehetően ott radikalizálódott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.