Elhagyta Belaruszt a Nobel-díjas írónő

Nem tudni, mikor térhet vissza Szvjatlana Alekszijevics, ami attól is függ majd, hogyan alakulnak a fejlemények Belaruszban.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 29. 10:05
null
Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz írónő a szerdai kihallgatás előtt. Forrás: Nasa Niva, nn.by
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szvjatlana Alekszijevics hétfőn hagyta el Belaruszt, és Németországba repült, adta hírül az írónő asszisztense. A Nobel-díjas írónő Belarusz egyik büszkeségének számított, 2015-ben szerezte a kitüntetést, de az ő könyve alapján készült például legutóbb az HBO tavaly befutott sorozata, a Csernobil is. Alekszijevics nem vállalt politikai szerepet, de rendszeresen nyilatkozott társadalmi kérdésekben.

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz írónő (középen) a kihallgatása előtt. Fotó: Nasa Niva/Nn.by

Múlt hónapban, a belarusz elnökválasztás után a koordinációs tanács elnökségében vállalt pozíciót, és annak elnöke lett. A koordinációs tanács célja békés párbeszéd kialakítása a hatalom és a tüntetők között, hogy fokozatosan, tárgyalások útján oldják meg az országban kialakult belpolitikai krízist.

Az elnökségbe hét ismert ellenzéki és közéleti személy került, többek között a volt kulturális miniszter, Pavel Latusko, vagy az ellenzék egyik vezéralakja, Marija Kolesznyikova. A létrehozás után a belarusz főügyészség alkotmányellenesnek nyilvánította a szervezet tevékenységét és nyomozást indított ellene. Alekszijevicset is többször idézték be kihallgatásra, és házkutatást is próbáltak tartani nála, de akkor a lakásánál megjelenő európai diplomaták megvédték az írónőt. Az elmúlt hetekben az elnökség szinte minden tagja vagy külföldre menekült (mint a már említett Pavel Latusko), vagy börtönbe került (mint Marija Kolesznyikova). Hétfőig Szvjatlana Alekszijevics maradt az egyik utolsó tag, aki még az országban tartózkodott és nem volt börtönben. Rajta kívül Belaruszban maradt még Szergej Dilevszkij, a belarusz motorgyár sztrájkbizottságának elnöke, aki 25 napi vizsgálati fogság után, másfél héttel ezelőtt szabadult.

– Személyes és irodalmi okok miatt ment el. Vannak betervezett találkozói, könyvkiállítás Svédországban, Szicíliában pedig kitüntetést vesz át – mondta a Tut.by belarusz hírportálnak az írónő asszisztense. Szerinte az utazás az írónő életének a része, csak a rossz közérzete miatt nem tudott elmenni korábban.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Alekszijevics mikor térhet vissza az országba, már nem válaszolt egyértelműen az asszisztense. Elmondása alapján ez attól is függ majd, hogyan alakulnak a fejlemények az országban és milyen lesz az írónő egészségi állapota.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.