Elhunyt a kuvaiti emír, utódját szerdán iktatják be

Elhunyt 91 éves korában Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh kuvaiti emír – közölte a közel-keleti emírség állami televíziója kedden.

Forrás: MTI2020. 09. 29. 22:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emírség területén nem sokkal korábban megszakították a televíziós műsorokat és Korán-verseket játszottak be, ami gyakran annak jele, hogy haláleset történt az Arab-öbölbeli állam uralkodóházában.

Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh az Egyesült Államokban volt kezelésen, amióta egy meg nem nevezett betegség miatt megműtötték júliusban.

Szabáh 2006 óta állt az OPEC-tagország élén, azelőtt pedig több mint ötven éven át irányította az Egyesült Államokkal szövetséges emírség külpolitikáját.

Szabáht féltestvére, Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös követi Kuvait élén – jelentette be kedden késő délután a kuvaiti kormány. Az emírség vezetése egyben 40 napos gyászt hirdetett az országban, a közintézményeket három napra bezárják és félárbócra engedik a nemzeti zászlókat.

Marzuk Ali al-Ganim parlamenti házelnök szerint az új emírt szerdán fogják beiktatni.

A kuvaiti alkotmány értelmében ugyan a trónörökös automatikusan követi tisztségében az elhunyt emírt, a teljes körű hatalmi jogosítványait csak a parlamentben tett esküt követően szerzi meg. A 83 éves Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh korábban több kormányzati tisztséget is ellátott, a többi között a védelmi tárcát vezette 1990-ben, Szaddám Huszein néhai iraki diktátor Kuvait elleni agressziója idején. Később vezette a nemzeti gárdát, a belügyminisztériumot és a terrorizmus elleni ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztséget is ellátta. Négy fia és egy lánya van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.