Ellenzéki képviselők akadályozták a himnusztörvény megszavazását

Hongkongban ismét felfüggesztették a kínai himnusz védelmét célzó törvényjavaslatról szóló vitát és szavazást csütörtökön, miután ellenzéki képviselők tiltakozó akcióval akadályozták az ülés lefolytatását – adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

2020. 06. 04. 13:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülést azt követően függesztették fel, hogy két demokráciapárti képviselő az ülőhelyeiket elhagyva megiramodtak a terem közepe felé, majd egyikőjük egy erős bűzt árasztó, barna színű folyadékot locsolt szét. A két képviselőt ezt követően biztonsági őrök vezették ki a teremből.

Eddie Chu, az általa biotrágyának nevezett folyadékot kiöntő képviselő később úgy nyilatkozott, hogy akciójával egyrészt a himnusz védelmét célzó törvényjavaslat ellen kívánt tiltakozni, másrészt meg akart emlékezni az 1989-es Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulójáról. „Soha nem szabad megbocsátani a kommunista pártnak, hogy 31 évvel ezelőtt saját népének tagjait gyilkolta le anélkül, hogy bárkit is felelősségre vontak volna ezért. Egy ilyen szégyentelen rezsim örökre bűzleni fog” – fogalmazott.

Egy héttel korábban egy hasonló akcióval akadályozták a törvénytervezetről szóló vitát hongkongi ellenzéki politikusok. Ted Hui Chi-fung akkor az ülést vezető elnököt próbálta megdobni egy erős bűzt árasztó, rothadó növényekkel teli tartállyal.

A kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztés szerint akár három év szabadságvesztéssel és ötvenezer hongkongi dolláros büntetéssel lenne sújtható az, aki nem rendeltetésszerűen használja vagy meggyalázza a kínai himnuszt. A tervezetről a várakozások szerint csütörtökön szavaztak volna a hongkongi törvényhozók.

A városban mindeközben harminc év óta először fordult elő, hogy nem engedélyezték az 1989-es Tienanmen téri mészárlásról szóló, gyertyafényes megemlékezést. Az engedély megvonását a hongkongi hatóságok az új koronavírus-járvány miatti elővigyázatossággal indokolták, ám sokan a kínai központi kormányzat politikai befolyását vélik a valódi indoknak. A megemlékezés szervezői közölték, hogy néhányan a határozat ellenére is a felvonulnak majd – a járványügyi óvintézkedések által megengedett nyolcfős csoportokba rendeződve.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután azt április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.