Elmehet az iráni tanker, ha nem visz olajat Szíriába

Mártonffy Attila
2019. 07. 15. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon távozhat Gibraltárból az az iráni tartályhajó, amelyet július 4-én foglalt le a brit haditengerészet azzal a gyanúval, hogy olajat akart szállítani Szíriába, amivel megsértette volna az Európai Unió Szíria ellen kiszabott szankcióit. Ezt Jeremy Hunt brit külügyminiszter közölte, miután „konstruktív” telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, Mohamed Dzsavad Zariffal.

– A távozásról azonban csak akkor lehet szó, ha Teherán garantálja Londonnak, hogy az olaj nem kerül Szíriába – tette hozzá Hunt a BBC szerint. A brit diplomácia vezetője azt is elmondta, hogy tárgyalópartnere azzal nyugtatta, hogy Irán nem kívánja eszkalálni a helyzetet. Válaszul Hunt biztosította Zarifot, hogy kormányát mindig az olajszállítmányok célpontja érdekli, nem pedig származási helye. Ugyanakkor az iráni külügyminiszter leszögezte, hazája minden körülmények között folytatja olajexportját. A beszélgetésük utáni közleményében Zarif hangsúlyozta, a lefoglalt olajszállítmány rendeltetési helye törvényes volt.

Közben a gibraltári hatóságok péntek este óvadék ellenében szabadon engedték a feltartóztatott iráni tankhajó legénységét, a kapitányt és három tisztet – hivatkozik hivatalos közleményekre az MTI. A panamai zászló alatt közlekedő, Szingapúrban bejegyzett Grace 1 lefoglalását kalózkodásnak minősítette, s az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni brit nagykövetet. A gibraltári hatóságok múlt csütörtökön vették őrizetbe a hajó kapitányát és a főtisztet, majd péntek reggel a két további tisztet. Mind a négyen indiaiak. Egyúttal pénteken meghosszabbították a hajó lefoglalását július 19-éig. A hajó lefoglalása elméletileg 90 napra is meghosszabbítható.

A gibraltári rendőrség péntek esti közleménye szerint a legénység tagjai ellen nem indítottak eljárást, de a hajó átvizsgálása tovább tart. A hajó tartálya a maximális mennyiségű, 2,1 millió hordó nyersolajjal van feltöltve – közölték. Az iráni külügyminisztérium figyelmeztette Londont a Grace 1 lefoglalása miatt.

„Ha Nagy-Britannia hagyja, hogy az Egyesült Államok befolyásolja és belerángassa egy veszélyes játékba, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy inkább álljon ennek ellen” – írta a minisztérium szóvivője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.