Előkészíti az európai terepet a Huawei

Egy éve van házi őrizetben az amerikai hatóságok kérésére a Huawei kínai multi pénzügyi igazgatója. Az évforduló alkalmából látványos kommunikációs kampányt indított a cég, ami bizonyára az európai kapcsolatok fejlesztését célozza.

Buzna Viktor
2019. 12. 04. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunikációs offenzívába kezdett a Huawei kínai távközlési multi, a napokban a vállalkozást vezető család több tagja is nyilatkozott. A vállalat vezetője, Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a kanadai Globe and Mail napilapnak adott interjút, ebben jelentős külföldi beruházásokról számolt be. A cég úgy döntött, hogy az Egyesült Államokból Kanadába helyezi át kutatási és fejlesztési központját, de Európa is számíthat kapacitásbővítésre. Zsen Cseng-fej ugyanis beszélt arról is, hogy cége megkezdi mobil távközlési hálózati berendezések gyártását Kínán kívül, ennek keretében ötödik generációs hálózati berendezések gyártására üzemet készül létesíteni Európában.

Nyílt levelet írt a kínai vállalat pénzügyi igazgatója, Zsen Cseng-fej házi őrizetben fogva tartott lánya is. Meng Vancsou (Meng Wanzhou) hétfőn adott hírt magáról, megemlékezve egy évvel ezelőtti letartóztatásáról. Menget az Egyesült Államok kérésére 2018. december 1-jén vették őrizetbe, Washington szerint ugyanis szankciókat sértett meg. A család szerint azonban politikailag motivált akció történt, Meng gyakorlatilag túszként szolgál az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban.

Az évfordulóval összekötött PR-akciónak voltak előjelei. A múlt héten jelent meg a hír, miszerint a vállalat pert indított három francia közíró ellen, miután azok a Huawei hitelét sértő állításokat fogalmaztak meg. Egyes vélemények szerint a cég ezzel egy új, offenzívabb politikát tesztel. Szintén a múlt héten terjedelmes PR-cikket közölt a Huawei egyik vezetője, melyben rámutat az innováció gyökereire a kínai kultúrában, párhuzamot állítva az európai fejlődéstörténettel. A kampány alátámaszthatja azokat a szakértői előrejelzéseket, melyek szerint a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolat javítása a cél.

Fotó: Reuters

A múlt héten megszavazott új Európai Bizottság megalakulásával kapcsolatban számos olyan cikk jelent meg, melyek önálló, határozottabb uniós politikát sürgetnek Pekinggel, de a kínai sajtóban is kiemelten foglalkoztak a brüsszeli kapcsolatokkal. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború ezt indokolhatja, különösen mert az 5G távközlési technológia európai terjesztése kiemelten fontos mindkét szemben álló fél számára.

Washington ezért jogi és diplomáciai eszközöket is bevet ennek érdekében, a legutóbbi médiaértesülések szerint az Egyesült Államok az amerikai technológiát tartalmazó külföldi alkatrészek szállítására is kiterjeszteni készül a Huawei ellen elrendelt szankciókat. A washingtoni kereskedelmi minisztérium májusban tette feketelistára a Huaweit, akadályozva az amerikai vállalatokat, hogy beszállítóként üzleti kapcsolatba léphessenek a kínai céggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.