Elszigetelődik, mégis magabiztos Erdogan

Törökország és a kurd milíciák közötti tűzszünetet követel az Egyesült Államok, erről Mike Pence alelnök ma személyesen is tárgyal Erdogan török elnökkel. Ankara azonban hajthatatlan az észak-szíriai térségben indított hadművelet folytatását illetően, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint vannak még ütőkártyák a kezében.

Buzna Viktor
2019. 10. 17. 13:57
Smoke billows out after Turkish shelling on the Syrian town of Ras al Ain, as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar
Füstfelhők borítják az északkelet-szíriai Ras al-Ain városát, ismét megszokottá vált az ágyúk ropogása Fotó: REUTERS/Murad Sezer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenperces beszédben indokolta offenzíváját Recep Tayyip Erdogan, a török elnök a kormánypárt tegnapi frakcióülésén részletezte az elmúlt hét eseményeit. Egyben ultimátumot adott az Ankara által terrorszervezetként nyilvántartott kurd milíciának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG), hogy hagyják hátra fegyvereiket és semmisítsék meg a korábban állított csapdákat. Megerősítette, hogy kormánya nem köt fegyverszünetet a kurd szervezettel. Mint fogalmazott, „Törökországnak van annyi tapasztalata, hogy tudja, terroristákkal nem egyezkedünk, ha mégis, annak se értelme, se eredménye nincs”.

Ezzel Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének követelésére reagált, nem sok jót sejtetve a ma esedékes kétoldalú találkozót illetően. Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter tegnap érkezett Törökországba, hogy rábírják a tűzszünetre Erdogant. Pence ma találkozik a török elnökkel.

Füstfelhők borítják az északkelet-szíriai Ras al-Ain városát, ismét megszokottá vált az ágyúk ropogása
Fotó: REUTERS/Murad Sezer

– Gyakorlatilag nincs olyan közép- és nagyhatalom, amely Ankara mellett állna – mondta lapunknak Kis-Benedek József, a biztonságpolitikai szakértő szerint az idő a török elnök ellen dolgozik. Ankara október 9-én indította el hadműveletét Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Ennek egyik célja, hogy egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. Kis-Benedek József szerint a török kormány ezzel legitimálná a kurdok elűzését az Európai Unió felé.

– Csakhogy az elmúlt napokban több tagállam fegyverembargót hirdetett, és napirenden van egy átfogó szankció is – tette hozzá a szakértő. Szerinte Törökországnak előre kell menekülnie, bízva abban, hogy az északszír térségben kijelölt terület biztosításával alternatívát tud felmutatni az országban jelenleg tartózkodó, több mint három és fél millió menekült egy részének visszatelepítéséhez. Ez a taktika beválhat, Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos épp tegnap beszélt arról, hogy Törökország továbbra is kulcsfontosságú partnere az Európai Uniónak.

– A 2016-os puccskísérletből sem biztos, hogy teljesen felépült a török hadsereg – folytatta Kis-Benedek, hozzátéve, a közel-keleti térség erőviszonyai között ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan magabiztos lehet. Nem kell tartania NATO-tagságának elvesztésétől sem. – A szövetség nem tudja nélkülözni a török haderőt a kontinens délkeleti végein – mondta a szakértő, hozzátéve: ebben az esetben Romániának és Bulgáriának kellene átvennie a szerepét, ami elképzelhetetlen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.