Embercsempészéssel vádol civil szervezeteket Görögország

A szomáliai bevándorlók állítólag már azelőtt felkeresik az NGO-kat, hogy elérték a görög partokat.

Mártonffy Attila
2020. 12. 09. 17:24
null
Katakolo, 2020. november 5. A görög parti õrség tagjai figyelik, amint illegális bevándorlókat kiszállnak egy hajóból a nyugat-görögországi Katakolo kikötõjében 2020. november 3-án, miután egy 65 embert szállító csónakot mentettek ki a tengerbõl. A görög migrációügyi minisztérium november 5-én bejelentette, hogy az illegális bevándorlók közül 35-en Törökországból, a többiek Afganisztánból és Irakból érkeztek. Fotó: Jannisz Szpirunisz Forrás: MTI/AP/ilialive.gr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög migrációs miniszter azzal vádolt meg civil szervezeteket, köztük egy norvég NGO-t, hogy okmányokkal nem rendelkező szomáliai migránsok illegális határátlépését segítik elő Törökország felől. Nótisz Mitarákisz a Kathimerini című görög lap online hírportálja szerint tegnap Athénban külföldi újságíróknak elmondta, hogy minisztériuma tanúvallomásokkal és más igazolt információval tudja alátámasztani, hogy az NGO-k több tucat szomáliai menedékkérőt utaztattak Törökországba, onnét pedig embercsempész hálózatokon keresztül Görögországba. – Az NGO-k biztosítják az útiköltséget, beszerzik a török vízumot, és Isztambulba reptetik őket. Ezután a migránsokat a török kikötőkbe szállítják, ahonnét, szintén NGO-segítséggel, embercsempészek juttatják be őket illegálisan az Európai Unióba – jelentette ki a miniszter, konkrétumok említése nélkül. – Ezt a gyakorlatot minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni – tette hozzá.

Mitarákisz szerint a november 1. óta Leszbosz szigetére érkezett 214 új migráns közül 142 a kelet-afrikai Szomáliából érkezett. A migrációs miniszter ugyanakkor azzal vádolta Ankarát, hogy nem tartja be az EU-val 2016-ban kötött migrációs megállapodást, azaz nem számolja fel az embercsempész-hálózatokat, illetve nem fogadja vissza a visszatoloncolt migránsokat.

Mitarákisz azt is felrótta a török parti őrségnek, hogy ők a felelősek két menekült nő múlt heti haláláért Leszbosz partjainál, mert korábban nem siettek a vészjelzést adó hajó segítségére, és görög vizekre kényszerítették a lélekvesztőt.

Az ügyben említett norvég NGO egyidejűleg dühösen cáfolta a görög kormány állítását. – Meg vagyunk döbbenve az ellenünk irányuló indokolatlan és félrevezető támadáson – háborgott az EUobserver híroldal szerint e-mailben Tommy Olsen, az Aegean Boat Report munkatársa. Közölte, szervezete csak alapvető támogatást nyújtott az unióba igyekvőknek. Egy videón ugyanakkor egy afrikai férfi arról nyilatkozik, hogy a csempészek azt mondták: lépjenek kapcsolatba az Aegean Boat Reporttal, miután elérték a görög partokat. – Fényképezzétek le egymást, a fotót pedig küldjétek el az NGO WhatsApp oldalára – ismételte a csempészek utasítását vallomásában a szomáliai.

Mitarákisz közölte, a tanúvallomásokat elküldi az Európai Bizottságnak is. Olsen kijelentette, szervezete határozottan ellenzi az embercsempészetet, és meggyőzőbb bizonyítékokat követelt annál, mint hogy a török embercsempészek ismerik az Aegean Boat Report nevét. Ugyanakkor tehetetlenséggel vádolta a görög kormányt, mivel még a legalapvetőbb szolgáltatásokat sem nyújtja a menedékkérőknek.

A szóban forgó norvég NGO egyébként nem az egyetlen civil szervezet, amely megjelent a görögök radarján. A Der Spiegel német magazin a múlt hónapban arról számolt be, hogy a görög hatóságok több mint harminc szervezet és segélymunkás – köztük a Mare Liberum és a Sea Watch – ügyében nyomoznak. Az NGO-k között sok a német, többüknek lehallgatták a rádióbeszélgetéseit is.

Athén gyanúja szerint a szervezetek bűnlajstroma hosszú, az embercsempészet támogatásától az államtitkok megszerzéséig terjed. Ha ezek bebizonyosodnak, a felelősök hosszú évekre börtönbe kerülhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.