Emmanuel Macronnak újabb kihívója akadt

Jacline Mouraud, a sárgamellényes mozgalom korábbi „múzsája” és nem hivatalos szóvivője hétfőn bejelentette, hogy indul a 2022-es franciaországi köztársasági elnökválasztáson. Ezzel Emmanuel Macron kihívóinak köre három főre bővült.

Cseke Dóra
2020. 12. 09. 6:05
null
Jacline Mouraud népszerűsége a tüntetések idején az egekbe tört. Vajon még kitart? Fotó: DAMIEN MEYER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacline Mouraud 2018 októberében lett egy csapásra ismert Franciaországban, amikor a Facebookon posztolt videójában angyali mosollyal beolvasott Emmanuel Macronnak, és felszólította az államfőt, hogy fejezze be a gépjármű-tulajdonosok elleni hadjáratát. Mouraud felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket az elnök akkoriban léptetett életbe, és amelyek a sárga mellényesek tiltakozáshullámát is kiváltották: a gépjárművek műszaki előírásaira vonatkozó szigorításokat, a benzinár-emelkedést, a dízelautók üldözését, a radarerdők kialakítását a francia közutakon.

A sárgamellényesek újdonsült szószólója videóüzenetében többször elismételte, hogy neki és társainak tele van a hócipőjük, és egészen biztos abban, hogy az ország lakosságának nyolcvan százaléka egyetért vele.

 

Valóban, Mouraud népszerűsége az egekbe szökött, de a sárgamellényes tüntetések elfajulásával visszavonulót fújt, megerősítette, hogy a mozgalom eredeti céljai mellett teljes vállszélességgel kiáll, de az erőszaktól elhatárolódik.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetésének egyik sebesült résztvevője a rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben Párizsban 2019. február 9-én
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Hétfői bejelentésében utalt a Franciaországot megosztó társadalmi feszültségekre, és közölte: alapos megfontolás után megerősödött benne a korábbi elhatározása, hogy indul a 2022-es köztársasági elnökválasztáson, azért,

hogy a hozzá hasonló hétköznapi kisembereket tudja képviselni, és visszaadhassa a szólás jogát azoknak, akiket már régóta elhallgattattak.

 

Mouraud saját politikai értékrendjét jobbközépen jelöli meg, elhatárolva magát a két másik elnökjelölttől: a radikális baloldalt képviselő Jean-Luc Mélenchontól, aki Mouraud véleménye szerint Franciaországot romba döntve akarja az országot előrevinni, és az erőteljesen jobboldali Marine Le Pentől is.

Jacline Mouraud népszerűsége a tüntetések idején az egekbe tört. Vajon még kitart?
Fotó: AFP/Damien Meyer

Az Odoxa politikai közvélemény-kutató intézet december 4-i adatai szerint Emmanuel Macron megítélése a közelmúltban két területen javult. A koronavírus-járvány kitörése óta az elnök hivatali teljesítményét a megkérdezettek 43 százaléka értékeli pozitívan, ez hét százalékpont növekedést jelent a járvány előtti eredményekhez képest. A 18–24 éves korosztály körében kifejezetten megugrott az államfő népszerűsége: a fiatalok 58 százalékának szimpatikus (az év eleji negyven százalékkal ellentétben), 45 és 41 százalékuk szerint az elnök szerény és emberközeli (korábban a fiataloknak 27 és 30 százaléka gondolta ugyanezt). Több területen azonban marad még javítanivalója: tízből hat francia szerint Macron rossz elnök, a válaszadók 73 százaléka szerint a gazdagok elnöke és távol áll a néptől (71 százalék), alkalmatlan a terrorizmus kezelésére (61 százalék) és a rendőrség biztonságának a garantálására (74 százalék), valamint csak a tisztviselők és vállalatvezetők elnöke (60, illetve 65 százalék).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.