Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 20., hétfő, Fábián, Sebestyén napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/erofitogtatas-vagy-bekes-katonak-felvonulasa-7353527/

Erőfitogtatás vagy békés katonák felvonulása?

Minden idők legnagyobb katonai parádéját tartják ma Pekingben · Növekvő védelmi kiadások
A Kínai Népköztársaság kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából minden idők legnagyobb katonai parádéját rendezik kedden a pekingi Tienanmen téren. A teljes arzenál felvonul, élen a legújabb fejlesztésű ballisztikus rakétákkal. Peking szerint nem erőfitogtatásról van szó, csupán a békét szeretnék megőrizni.

A neves jubileum alkalmából a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg – no meg az állami és pártvezetés, élükön Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfővel – igazán kitesz magáért, a szervezők eddig soha nem látott méretű katonai parádét prezentálnak. Ma jó néhány csúcstechnológiai fegyvert mutatnak be először nyilvánosan, s ami tovább fokozza a nemzeti büszkeséget: minden egyes darab kínai gyártmány, és már használatba van véve – adta hírül a CNN és a BBC. A nyolcvanperces parádén 15 ezer katona, mintegy 160 repülőgép és 580 különféle hadi eszköz és felszerelés látványában gyönyörködhet közelről az állami tisztviselőkből és gondosan kiválogatott civilekből álló nézőközönség, amelynek soraiban 97 ország 188 katonai attaséja is helyet foglal. A kínai védelmi minisztérium szóvivője szerint a bemutató nem az erőfitogtatásról szól, inkább arra utal, hogy „Kína milyen békeszerető és felelős magatartást tanúsít”.

Az új csodafegyverek között van a DF–41 mozgatható, interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 15 ezer kilométeres hatótávolságával állítólag képes elérni a világ bármely pontját. Rakománya tíz önálló, különféle célpontokra beprogramozható nukleáris robbanófejből áll. Másik ballisztikus modell a DF–17, ez hiperszonikus manőverező robotrepülőgépet juttat a célpont közelébe, amely akár ötszörös hangsebességgel igyekszik kikerülni a rakétaelhárító rendszereket. A haditengerészet büszkesége viszont a ­JL–2, tengeralattjáróról kilőhető ballisztikus rakéta, amelynek becsült hatótávolsága 7200 kilométer. Ezekből tizenkettő fér el egy atom-tengeralattjárón.

Erőfitogtatás vagy békés katonák felvonulása?

Páncéltörő rakétát lőnek ki egy júliusi hadgyakorlat során
Fotó: Reuters

A légierőnek sincs mit szégyenkeznie a H–6N nagy hatósugarú bombázóval. Ezt ugyan közelről nyugati szakértő még nem látta, de feltételezések szerint DF–21-es levegő-víz ballisztikus rakéták kilövésére képes, az ellenséges anyahajók legnagyobb bosszúságára. A drónok közül kiemelkedik az ugyancsak ötszörös hangsebességre képes DR–8-as, amelynek fő feladata ellenséges anyahajók megközelítése és a tűzvezetési adatok továbbítása távoli rakétakilövő helyekre. Az Éles kard kódnevű drónnak pedig lopakodó tulajdonságát lehet kihasználni. Több tank is debütál a közönség előtt, ilyen például a 99-es típusú csatapáncélos felújított változata, illetve a 15-ös típusú könnyű harckocsi.

Kína védelmi kiadásai az elmúlt tíz évben legalább tíz százalékkal nőttek, tavaly megközelítették a 250 milliárd dollárt – ezzel az ázsiai birodalom az USA mögött (643 milliárd dollár) a második helyen áll – írja a svéd békekutató intézet jelentése. Washington ezt az összeget kétszáz, a hivatalos Peking pedig 175 milliárdra teszi.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

„Minden honvágy az égből származott”
Új kötetei megjelenését vártuk, amikor életének 85. évében elhunyt Makkai Ádám – hajtsunk most fejet a költő emléke előtt is.

Poszt-trauma

Vihogó momentumos lányok Strasbourgban – videó
Arrogáns hangnem és bohóckodás.

Poszt-trauma

Mi fáj Bősz Anettnek?
A magyar zászló, vagy a magyar hús zavarja a képviselő asszonyt?

Poszt-trauma

Lendvai Ildikó a botcsinálta fociszakértő
Elgurult az a fránya pettyes.

Poszt-trauma

Bősz Anett esete a rendszerváltással
Liberális gőg vagy szimpla tudatlanság?

Álhírek

Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen
Bizonyítékok sora mutat arra, hogy teljes valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket.

Itt az idő

Megállítani a gazembereket
Megrágalmaznak, besároznak, megbecstelenítenek bárkit. S teszik ezt annak tudatában, hogy a bíróság őket soha semmiért nem fogja elítélni.

Aktuális

Macronék állampolgárságot adnának a bevándorlóknak
Jelentősen növelné az NGO-k és a különböző, bevándorlást támogató uniós szervezetek, hatóságok befolyását a francia elnök pártcsaládjának menekültügyi csomagja.

Fricz Tamás blogja

A liberálisoknak már Matolcsy György is fasiszta...
Már megint megjelent egy, a nemzeti együttműködés rendszerét és Magyarországot pocskondiázó és lesajnáló kötet az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …