Erőfitogtatás vagy békés katonák felvonulása?

A Kínai Népköztársaság kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából minden idők legnagyobb katonai parádéját rendezik kedden a pekingi Tienanmen téren. A teljes arzenál felvonul, élen a legújabb fejlesztésű ballisztikus rakétákkal. Peking szerint nem erőfitogtatásról van szó, csupán a békét szeretnék megőrizni.

Mártonffy Attila
2019. 10. 01. 16:39
Chinese People's Liberation Army (PLA) soldier(C) fires an anti-tank rocket launcher during a live-fire military exercise in Wuzhong, Ningxia
Páncéltörő rakétát lőnek ki egy júliusi hadgyakorlat során Fotó: China Stringer Network Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neves jubileum alkalmából a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg – no meg az állami és pártvezetés, élükön Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfővel – igazán kitesz magáért, a szervezők eddig soha nem látott méretű katonai parádét prezentálnak. Ma jó néhány csúcstechnológiai fegyvert mutatnak be először nyilvánosan, s ami tovább fokozza a nemzeti büszkeséget: minden egyes darab kínai gyártmány, és már használatba van véve – adta hírül a CNN és a BBC. A nyolcvanperces parádén 15 ezer katona, mintegy 160 repülőgép és 580 különféle hadi eszköz és felszerelés látványában gyönyörködhet közelről az állami tisztviselőkből és gondosan kiválogatott civilekből álló nézőközönség, amelynek soraiban 97 ország 188 katonai attaséja is helyet foglal. A kínai védelmi minisztérium szóvivője szerint a bemutató nem az erőfitogtatásról szól, inkább arra utal, hogy „Kína milyen békeszerető és felelős magatartást tanúsít”.

Az új csodafegyverek között van a DF–41 mozgatható, interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 15 ezer kilométeres hatótávolságával állítólag képes elérni a világ bármely pontját. Rakománya tíz önálló, különféle célpontokra beprogramozható nukleáris robbanófejből áll. Másik ballisztikus modell a DF–17, ez hiperszonikus manőverező robotrepülőgépet juttat a célpont közelébe, amely akár ötszörös hangsebességgel igyekszik kikerülni a rakétaelhárító rendszereket. A haditengerészet büszkesége viszont a ­JL–2, tengeralattjáróról kilőhető ballisztikus rakéta, amelynek becsült hatótávolsága 7200 kilométer. Ezekből tizenkettő fér el egy atom-tengeralattjárón.

Páncéltörő rakétát lőnek ki egy júliusi hadgyakorlat során
Fotó: Reuters

A légierőnek sincs mit szégyenkeznie a H–6N nagy hatósugarú bombázóval. Ezt ugyan közelről nyugati szakértő még nem látta, de feltételezések szerint DF–21-es levegő-víz ballisztikus rakéták kilövésére képes, az ellenséges anyahajók legnagyobb bosszúságára. A drónok közül kiemelkedik az ugyancsak ötszörös hangsebességre képes DR–8-as, amelynek fő feladata ellenséges anyahajók megközelítése és a tűzvezetési adatok továbbítása távoli rakétakilövő helyekre. Az Éles kard kódnevű drónnak pedig lopakodó tulajdonságát lehet kihasználni. Több tank is debütál a közönség előtt, ilyen például a 99-es típusú csatapáncélos felújított változata, illetve a 15-ös típusú könnyű harckocsi.

Kína védelmi kiadásai az elmúlt tíz évben legalább tíz százalékkal nőttek, tavaly megközelítették a 250 milliárd dollárt – ezzel az ázsiai birodalom az USA mögött (643 milliárd dollár) a második helyen áll – írja a svéd békekutató intézet jelentése. Washington ezt az összeget kétszáz, a hivatalos Peking pedig 175 milliárdra teszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.