Észak-Írország: Két szék között a pad alá

Bár technikai értelemben Észak-Írország az Ír-sziget része, és így ezer szállal kötődik az Ír Köztársasághoz, mivel az Egyesült Királyság tagjáról van szó, a hivatalos járványügyi eljárások során London döntései az iránymutatók. A politikai vezetés pedig éppolyan megosztott, mint eddig.

2020. 05. 03. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idir dhá stól – Két szék között a pad alá esett. A magyar mondásnak az ír változata jellemzi a legjobban az Észak-Írországban folytatott járványügyi vitát. Az északír parlament január 11-e óta ismét működik, bár hatékonynak nem mondható. Az 1998-as békemegállapodás óta a tartomány önálló törvényhozását öt alkalommal függesztették fel, s vitték vissza Londonba a döntési jogköröket, a legutóbbi ilyen 2017-től most januárig tartott. A Stormont működése a hatalommegosztáson alapul, azaz a koronahű unionisták és a köztársaságpárti nacionalisták közül egyik se emelkedhet a másik fölé, együtt kell dolgozniuk a pártoknak, amely nem mindig sikerül.

Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) által jelölt első miniszter és helyettese, Michelle O'Neill, aki a köztársasági Sinn Féint képviseli, teljesen ellentétes állásponton van a járvány kezelésében, ez pedig tükröződik Dublin és London elképzeléseinek különbözőségén is. Az Ír Köztársaságban március 13-án lezárták az iskolákat, az Egyesült Királyságban viszont ez csak egy héttel később történt meg. Leo Varadkar ír miniszterelnök tárgyalt is Boris Johnson brit kormányfővel, jelezve, hogy az Ír-sziget egy egységet képez járványügyi szempontból, függetlenül annak politikai megosztottságától.

Az eredmények azt mutatják, hogy az ír fellépés eredményesebb volt a britnél. Bár óriási különbségek vannak lakosságszámban, területben és gazdasági potenciálban, a 6,5 milliós Írországban 21 ezer fertőzöttet jegyeztek fel, s 1265-en haltak bele a kórba, a briteknél 182 ezer esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 28 ezer fölött van. Igaz, utóbbiban tízszer annyian élnek. Ennek ellenére az ír beszélgetések során rendszeresen elhangzott, hogy bármilyen nehéz is a helyzet, legalább nem olyan, mint a briteknél vagy Amerikában.

Észak-Írország helyzetét nagyban befolyásolja, hogy a járvány idejére szinte elfelejtette a világ a brexitet, amely viszont nem állt le, és továbbra is rendkívül fontos kérdés az ír-északír együttműködésben, emellett az is, hogy Írországban jelenleg csak ügyvivői kormány működik. A választásokon az egymás riválisainak számító Fine Gael és Fianna Fáil pártok olyan eredményt értek el, amelyek jó eséllyel közös kormányzásra adnak lehetőséget, de a Sinn Féin hatalmas erősödésére figyelemmel, a leendő nagykoalíció olyan munkaanyagot kezdett kidolgozni, amely a sziget egyesítését célozza.

Mary Lou McDonald, a Sinn Féin vezetője korábban kijelentette, a határvonal megmaradása járványügyi tekintetben teljesen elképesztő, hiszen egy kis szigeten él a lakosság, amelyet egy egységként kell kezelni. A politikus egyébként maga is megfertőzödött a vírussal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.