Ezreknek okoztak légúti problémákat a brazíliai erdőtüzek

Az Amazonas-vidék sok lakosának csak korlátozottan elérhetők az egészségügyi szolgáltatások, ezért a valódi esetszám sokkal magasabb lehet.

Forrás: zaol.hu2020. 08. 30. 12:15
null
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Air is Unbearable (Elviselhetetlen levegő) című jelentés az IPAM Amazonas-kutató Intézet, az IEPS egészségpolitikai intézet és a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közös munkája. Vizsgálataik szerint 2195 esetben keresték fel a brazil kórházakat olyan légúti megbetegedések miatt, amelyek a 2019-ben pusztító erdőtüzekre vezethetők vissza.

A jelentés elkészítéséhez hivatalos egészségügyi és a környezetre vonatkozó adatokat használtak és interjúkat készítettek. A szerzők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az Amazonas-vidék sok lakosának csak korlátozottan elérhetők az egészségügyi szolgáltatások, ezért a valódi esetszám sokkal magasabb lehet.

Az Amazonas-vidék kilencven közösségében csaknem hárommillió ember volt kitéve 2019 augusztusában a káros légszennyezettségnek, amely az Egészségügyi Világszervezet ajánlott értékhatára felett volt. Az érintettek száma szeptemberben 168 községben 4,5 millióra emelkedett.

Fotó: AFP

Az őslakosok különösen erőteljesen érzik a tüzek egészségi hatásait – mutatta ki az ISA társadalmi és környezetvédelmi intézet egy másik jelentése.

Jair Bolsonaro brazil elnököt heves kritikák érik az amazonasi tüzek miatt. Környezetvédők azt vetik a szemére a 2019. január elseje óta hivatalban lévő államfőnek, aki Amazónia gazdasági kizsákmányolásának támogatója, hogy az erdőtüzeket arra használja fel, hogy még több területet tegyenek mezőgazdaságilag hasznosíthatóvá.

A kutatás alapját a brazil űrkutatási intézet (INPE) műholdas adatainak értékelése adta. Becsléseik szerint Bolsonaro első hivatali éve alatt az erdők kitermelésének mértéke 85 százalékkal megemelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.