Fegyverrel is követelik amerikaiak a nyitást

Komoly dilemmával szembesülnek amerikaiak milliói annak nyomán, hogy egyes államok a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásába kezdtek. Az elsietett nyitás fokozhatja a fertőzöttséget, miközben 1,2 millióan már most is a Covid-19 betegei. Másfelől a túlzott bezártságot is megszenvedi az ország, számos helyen tüntetők követelték a nyitást.

2020. 05. 03. 20:10
null
A koronavírus-járvány miatt Michigan államban bevezetett korlátozó intézkedések eltörlését követelő tüntetés egyik résztvevője Fotó: MTI/AP/Paul Sancya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 33 éves Andrea Pinson azóta nem kapott fizetést, hogy a koronavírus-járvány miatt másfél hónapja leállt az élet Texasban. Most azonban, hogy a déli szövetségi állam nyitásba fogott, főnöke sms-üzenetben hívta munkára abba a játékterembe, ahol felszolgálóként alkalmazzák. Pinson választhat: vagy újra lesz jövedelme, vagy pedig kockáztatja, hogy hazaviszi a koronavírust, és megfertőzi a vele egy fedél alatt élő 73 éves nagybátyját, aki krónikus betegségben szenved.

Ma milliók szembesülnek Amerikában hasonló dilemmával, amelyet a The New York Times riportja lehetetlen döntésnek nevez. Az Egyesült Államokban 1,2 millióan fertőződtek már meg a Covid-19-járványban – a világban minden harmadik beteg amerikai –, 67 ezren bele is haltak.

A koronavírus-járvány miatt Michigan államban bevezetett korlátozó intézkedések eltörlését követelő tüntetés egyik résztvevője
Fotó: MTI/AP/Paul Sancya

De a mérleg másik serpenyőjét az nyomja, hogy pár hét leforgása alatt 30 millióan adtak be kérelmet munkanélküli járulékra, a várakozások szerint rövid idő alatt 20 százalékra szökhet fel az állástalanok rátája, 40 százalékos lehet a gazdasági visszaesés. A kijárási korlátozások miatti bezártság különösen azokat keseríti el, akiket az idegenforgalomban, a vendéglátóiparban, illetve ház körüli munkákra alkalmaztak – alacsony bérért és részben zsebbe fizetve őket –, és egyik pillanatról a másikra vált bizonytalanná a megélhetésük.

Mindez szociális és politikai feszültséget is kelt. Az Egyesült Államok nagyjából fele ezekben a napokban nyitásba, a korlátozások feloldásába kezd, főleg a középső országrészben. Nyugaton és északkeleten azonban a legtöbb állam kivár, noha több helyütt is tüntettek az amerikaiak, nyitást követelve. Kentuckyban, Kaliforniában, Oregonban is az utcára vonultak a demonstrálók, Michiganben pedig, egyesek fegyvert viselve rontottak a helyi törvényhozás épületébe, hogy nyomást gyakoroljanak Gretchen Whitmer kormányzóra, aki meghosszabbította a rendkívüli állapotot. Lövések nem dördültek el.

Az ellentét a demokratapárti kormányzó és Donald Trump elnök republikánus hívei között is éleződik; Whitmert esélyesnek tartják arra, hogy Trump választási ellenfele, Joe Biden alelnökjelöltje legyen. New Yorkban, ahol a legpusztítóbb a járvány, és mintegy 20 ezren haltak meg, s Andrew Cuomo kormányzó óva int az elsietett nyitástól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.