Félreértés is lehetett a pápák cölibátusról kipattant vitája

Nem adott engedélyt XVI. Benedek arra, hogy Robert Sarah bíboros könyvét az ő neve alatt jelentessék meg, írta nyilatkozatában Georg Gänswein.

2020. 01. 15. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott engedélyt XVI. Benedek arra, hogy Robert Sarah bíboros könyvét az ő neve alatt jelentessék meg, írta nyilatkozatában Georg Gänswein. Az emeritus pápa személyes titkárának levelében az áll, a korábbi egyházfő tudott arról, hogy Sarah bíboros könyvet ír, s ehhez írt egy rövid szöveget a papságról, amelyet az engedélyével használt fel Sarah.

A német érsek ugyanakkor jelezte, XVI. Benedek nem járult hozzá semmi egyébhez, így ahhoz sem, hogy a nevét feltüntessék a könyv borítóján. Ennek megfelelően megkérték Sarah bíborost, hogy a franciaországi kiadás előtt álló mű címlapjáról vegye le a pápa nevét, ahogy minden más részről távolítsa el az utalást Benedekre, miközben a szóban forgó írás megjelenését továbbra is engedélyezik. A tervek szerint elvben ma jelent volna meg a könyv. – Félreértésről van szó, egyáltalán nem kérdőjelezzük meg Sarah bíboros jóindulatát – áll Gänswein nyilatkozatában.

A Le Figaro című francia napilap előzetes cikke szerint a könyvben a nyugalmazott pápa „nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezi, írta az MTI. A kérdés aktuálisnak számít, mivel Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás (szinódus) témáiról.

A szinódus záródokumentuma többek között felvetette a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiak pappá szentelését, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszéki sajtóközpont vezetője azonnali közleménnyel reagált, majd a Szentszék kommunikációs igazgatója, Andrea Tornielli a l’Osservatore Romano szentszéki napilapban szögezte le, hogy Ferenc pápa nem kívánja eltörölni a cölibátust.

A L’Avvenire, az olasz püspöki kar lapja hozzátette, Ferenc pápának esze ágában sincsen módosítani a cölibátust, ebben a kérdésben nincsen megosztottság az egyházban – hangsúlyozta az újság.

A legnagyobb olasz napilapnak, a Corriere della Serának nyilatkozó Gerhard Ludwig Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció volt prefektusa úgy nyilatkozott, hogy nincsen két pápánk, egy pápa van, Ferenc pápa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.