Felszámolták a szólásszabadságot az Egyesült Államokban

A szólásszabadság megszűnt létezni az Egyesült Államokban a tüntetések közepette. Egy közgazdászprofesszort például azért akarnak eltávolítani szerkesztői pozíciójából egy lapnál, mert ki merte fejezni a véleményét az interneten a rendőrségről. A professzor csak annak adott hangot, hogy nem támogatja a rombolást és az anarchiát, a következmény pedig boszorkányüldözés lett – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 06. 14. 14:32
null
Washington, 2019. szeptember 19. Az amerikai fõváros felújított Washington-emlékmûve a megnyitóünnepségén 2019. szeptember 19-én. Az emlékmû 2016 augusztusa óta volt bezárva. MTI/EPA/Erik S. Lesser Fotó: Erik S. Lesser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális tömeg felszámolta a szólásszabadságot az Egyesült Államokban. Az eddig sem volt példa nélküli, hogy valakit a személyes véleménye miatt kezdtek ki az interneten, ez a gyakorlat azonban mára félelmetes méreteket öltött, és nem egy esetről számoltak be most, a Black Lives Matter (BLM) tüntetések közepette is. A szólásszabadság a tengerentúlon egyre inkább megszűnőben van, és már bárkit keresztre feszíthetnek, ha nem egyezik a véleménye a liberális elvekkel.

A legfrissebb ügyben a chicagói egyetem közgazdászprofesszora, Harald Uhlig érintett, aki a közösségi oldalán fejezte ki véleményét a rendőrség támogatásának megvonásáról. Ezt azonban saját érdekében lehet, hogy nem kellett volna, a következmények ugyanis rendkívül súlyosak lettek.

Uhlig arról írt posztot, hogy egyáltalán nem helyesli a támogatás megvonását a rendőrségtől, ami mellett mostanában egyre többen szólalnak fel. Ugyanakkor a reformokat azért támogatná a rendőrség soraiban, egyszerűen csak a szélsőséges, radikális gondolatokat utasítja el.

Ezzel egyébként nincs egyedül, mert a YouGov felmérése szerint az amerikai embereknek csupán a 16 százaléka támogatja azt, hogy vonják meg a pénzt a rendőrségtől, 65 százalékuk ellenzi ezt.

A professzor azonban valószínűleg nem sejtette, mekkora vihart okoz a posztjával. Justin Wolfers, a The New York Times munkatársa például megpróbálta hitelteleníteni Uhligot a Twitteren, ahol a közgazdásznak a Journal of Political Economynál betöltött szerkesztői pozícióját is firtatta.

Szintén a The New York Times munkatársa, Paul Krugman pedig azt hozta elő, hogy Uhlig maga is egy kiváltságos fehér ember, ezért nem tud foglalkozni a kevésbé szerencsések problémáival.

Nem tétlenkedtek sokáig a Berkeley Egyetemen sem, ahol egy professzor, Max Aufhammer petíciót indított Harald Uhlig lemondatására.

Uhlig nem az első tanár, akit megpróbálnak ellehetetleníteni – most a BLM mozgalom mögé bújva. Hasonlóan járt Gordon Klein is, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyébként fehér bőrű professzora is. Az ő bűne az volt, hogy amikor a BLM-tüntetések miatt különleges bánásmódot kért egy diák az óráján, ő nem adta meg azt neki. Emiatt az egyetem elvette a professzortól az óráit és fel is függesztették, a diákok pedig egy petíciót indítottak a kirúgására.

A nem eléggé liberális felfogás miatt való elbocsátás pedig begyűrűzött a University of Albertába is, ahol egy antropológusprofesszort azért rúgott ki az egyetem, mert genderkritikus és feminista megszólalásai voltak. A diákok arra panaszkodtak, hogy Kathleen Lowery a megszólalásaival nem teremtett biztonságos környezetet számukra, az intézmény pedig végső soron úgy látta, hogy jobb lesz mindenkinek a professzor nélkül.

A néhány példából már tökéletesen látszik, milyen irányba haladnak az egyetemek az Egyesült Államokban, ahol nemcsak a szólásszabadságot számolják fel, de a diákok „bemondásra” már bárkit ki tudnak rúgatni, akivel nem értenek egyet. Azt pedig talán elképzelni sem lehet, hány olyan eset van még, amiről be sem számol a sajtó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.