Ferenc pápa a korrupt vezetőket ostorozta mozambiki látogatásán

Forrás: MTI2019. 09. 06. 21:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai élet és az üzleti szféra korrupt vezetőit ostorozta Ferenc pápa pénteken Mozambikban, a természeti kincsekben gazdag, mégis szegénységben élő kelet-afrikai országban.

A pápa a kétnapos mozambiki látogatása második, utolsó napján felkeresett egy a Szent Egyed közösség által működtetett kórházat, ahol HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ápolnak, majd 60 ezer hívő előtt mutatott be szabadtéri misét a fővárosban, Maputóban.

A kórházban és homíliájában is beszélt mind a négy témáról – a békéről, a szegénységről, a korrupcióról és a környezetvédelemről -, amelyek a mozambiki, illetve az utána következő madagaszkári és mauritiusi látogatásának vezérfonalát képezik.

„Mozambik egy olyan ország, amely bővelkedik természeti és kulturális kincsekben, de paradox módon nagyon sokan élnek a szegénységi küszöb alatt” – hangoztatta a pápa egy sportpályán bemutatott miséjén. A stadion Maputo olyan városrészében van, ahol sokan nagy szegénységben, bádogtetős viskókban élnek.

Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint a 30 milliós Mozambik lakosai közel 80 százalékának nem futja megfelelő táplálkozásra sem.

A pápa arra szólította fel az ország lakóit, hogy folytassák a háború utáni megbékélés útját. A korrupció veszélyeire is figyelmeztetett, ostorozta azokat a hivatalnokokat, akik a szegények iránti segítő szándékukat hangoztatják, miközben valójában más indíttatásból cselekszenek.

A Transparency International a világ legkorruptabb országai közé sorolja Mozambikot, becslése szerint a korrupció 2002 és 2014 között mintegy 4,9 milliárd dolláros veszteséget okozott. Tavalyelőtt pénzügyi válságba sodródott az ország, miután kiderült, hogy egy kétmilliárd dolláros, kormánygaranciával felvett hitelt, amelyet eredetileg a halászat fejlesztésére, hajók megvásárlására és hajógyárak építésére kaptak, fegyvervásárlásra költöttek. Az eset miatt a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi donorok megszüntették az ország segélyezését, ami adósságválsághoz vezetett.

A pápa homíliájában erre is utalt, amikor azt mondta: „Szomorú, hogy ez ennek az országnak a fiaival és lányaival történik, azokkal, akik hagyják magukat korrumpálni. Belegondolni is szörnyű, hogy ezt az árat kell fizetni a külföldi segélyekért” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.