Fico pártja az élen, erősebb a magyar lista

Magyar Nemzet
2020. 02. 15. 20:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Fico vezette Irány–Szociáldemokrácia (Smer-SD), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja nyerheti Szlovákiában a február 29-i parlamenti választást, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista támogatottsága pedig nőtt – derül ki az MVK közvélemény-kutató felméréséből, amelyet tegnap juttattak el a távirati irodának. A most nyilvánosságra hozott számok az utolsó adatok a voksolás előtt, mert a szlovákiai szabályozás szerint a pártok támogatottságát mutató felméréseket a választást megelőző két hétben már nem lehet nyilvánosságra hozni.

A Fico vezette Smer-SD-t a megkérdezettek 21,6 százaléka választaná, ami 2-3 százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi felmérésekben, ugyanakkor a párt négy éve még 28,28 százalékot szerzett. A második helyre az ellenzéki, jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalmat jelzik előre 12,3 százalékos eredménnyel. A harmadik helyre, 11,5 százalékkal a Marián Kotleba vezette, magát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba–Mi Szlovákiánk Néppárt esélyes, míg a negyediken egy liberális választási szövetség futna be.

Nőtt az MKÖ néven indított magyar lista támogatottsága; most 4,5 százalékon áll a lista, továbbra is az öt százalékos bejutási küszöb alatt. A Most-Híd szlovák–magyar vegyes párt támogatottsága viszont folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ezúttal 3,3 százalékot mértek neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.