Foghíjas változatban közölték az EU és az AstraZeneca vakcinaszerződését

A költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették, hanem egész egyszerűen kisatírozták a szövegből.

Magyar Nemzet
2021. 01. 29. 14:30
null
epa08711330 European Commission President Ursula von der Leyen adjusts her protective mask before delivering a statement ahead of the second face-to-face EU summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium, 01 October 2020. EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL Fotó: Johanna Geron Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunikációs háború zajlik az Európai Bizottság és a brit–svéd gyógyszercég, az AstraZeneca között, így a felek pénteken kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni a tavaly nyáron megkötött, a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződésüket. Az eredetileg is titkosnak szánt dokumentum ugyanakkor javarészt az is maradt:

a költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették, hanem egész egyszerűen kisatírozták a szövegből.

Az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki közlése szerint mindez az AstraZeneca kérésére történt. Ugyanakkor több európai parlamenti képviselő is elkezdett az uniós bizottságra mutogatni, amiért

az Ursula von der Leyen vezette testület az átláthatóságról beszél, de csak foghíjas szerződést hoz nyilvánosságra.

Brüsszel és az AstraZeneca szerződésének nyilvános változata: így fest a dokumentum egy oldala
Fotó: Európai Bizottság

Lapunk is írt róla korábban, hogy Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca magyarázatát, miután a cég gyártási problémákra, illetve a gyorsabban szerződő britek elsőbbségére hivatkozva máris csökkentette az EU-ba szállított vakcinamennyiséget. Az Európai Gyógyszerügynökség péntek délután hoz döntést a vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni közös oltóanyagának uniós alkalmazhatóságáról.

A negyvenegy oldalas EU–AstraZeneca-szerződést várhatóan nemzetközi jogászok tömege fogja tanulmányozni a következő órákban. Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos mindenesetre azzal a szöveggel osztotta meg Twitter-oldalán a kisatírozott dokumentumot, hogy az átláthatóság és elszámoltathatóság kulcsfontosságú a bizalom szempontjából.

A szállítandó oltóanyag mennyiségéről szóló menetrend is ki lett satírozva Fotó: Európai Bizottság

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.