Az EU nem fogadja el az AstraZeneca magyarázatát a britek elsőbbségéről

Sztella Kiriákidész szerint soha egyetlen szó sem esett arról, hogy London előbb szerződött a gyógyszercéggel, így gyorsabban jut több vakcinához.

2021. 01. 27. 16:28
null
Stella Kyriakides Fotó: Mauro Bottaro Forrás: EU Commission
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szerda délután kemény hangú üzenetben válaszolt a brit–svéd AstraZeneca gyógyszercégnek, miután az gyártási problémákra, illetve a gyorsabban szerződő britek elsőbbségére hivatkozva máris csökkentette az EU-ba várható vakcinamennyiséget. (Az AstraZeneca egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását sem kapta meg az uniós forgalmazáshoz – a szerk.)

A brüsszeli sajtó elé Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős biztos állt ki, aki a biotechnológiai cég szerződéses, illetve morális kötelességének nevezte, hogy az ígért oltóanyag-mennyiséget eljuttassa a huszonhetekhez.

Nincs hierarchia a gyárak között, a szerződésünk két-két nagy-britanniai és európai üzemet említ – mondta a biztos, utalva arra, hogy nem fogadják el az AstraZeneca magyarázatát, miszerint a szigetországban előállított vakcinát először a britekhez juttatják el.

Kiriákidész kategorikusan kijelentette, hogy az EU-nak fogalma sem volt róla, hogy a tény, mely szerint a britek gyorsabban szerződtek az AstraZenecával, azt jelenti, hogy előbb és több vakcinát kapnának. Bejelentette azt is, hogy megkérték a vállalatot: hadd hozzák nyilvánosságra a tavaly ősszel tető alá hozott szerződést.

Az EB és az AstraZeneca illetékesei szerda este ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy tisztázzák a helyzetet.

Sztella Kiriákidész szerint az EU értelmezi jól a vakcinaszerződést – Fotó: EU Commission/Mauro Bottaro

Lapunk írt róla, Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója egy friss interjúban tagadta, hogy hagyományos értelemben vett szerződéses kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy már az első negyedévben nagy mennyiségű vakcinával látják el az EU-t. Soriot a szerződés egy olyan klauzuláját emlegette, amelynek értelmében a cég „megtesz minden tőle telhetőt”.

Erre válaszul Kiriákidész szerda délután elmondta: az elővásárlási szerződés ezen klauzulája azért létezik, mert a megkötéskor még nem állt rendelkezésre kifejlesztett vakcina, és nem amiatt, hogy a már gyártásban lévő oltóanyag szállításától a cég visszaléphessen.

A ciprusi politikus – ezt már csak burkoltan az AstraZenecának címezve – kijelentette, hogy az EU bizony tisztában van vele, ha az adott biotechnológiai cég a blokkon kívülre exportál vakcinát.

Egy bizottsági forrás korábban ugyanis arról beszélt, hogy a svéd–brit cég két európai gyárából is külföldre vittek oltóanyagot, miközben az EU-t az első negyedév vonatkozásában már a berendelt mennyiség háromnegyedes csökkentéséről tájékoztatták. – Megvannak az eszközeink arra, hogy lássuk ezeket a szállítmányokat – mondta Kiriákidész. Pascal Soriot az idézett interjúban egyébként tagadta, hogy profit reményében csökkentették hirtelen az EU-s mennyiséget és forgalmaznak inkább külföldön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.