Fokozott készültség Európában

Tovább nőtt a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma Olaszországban a Kínából eredő új koronavírus okozta járvány következtében. A lapunknak nyilatkozó helyiek szerint egyelőre nincs pánik, de az olasz hatóságok óvintézkedéseket vezettek be. Az Olaszországgal határos országok is felkészültek a legrosszabbra.

Kottász–Judi
2020. 02. 25. 13:12
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban immár heten veszítették életüket, ebből hatan Lombardia tartományban, egy ember Venetóban halt meg a koronavírus okozta fertőzés nyomán. Mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak. Az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a milánói Sacco kórházban halt meg. A fertőzöttek száma tegnap meghaladta a kétszázat, a többség Lombardiában és Venetóban kapta el a betegséget. További fertőzötteket Emilia-Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon – írja az MTI. Az olasz egészségügyi hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót. Olasz virológusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen, Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus-fertőzést. Ez magyarázná, miért magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

Lombardiában és Venetóban vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be. Az érintett tartományokban a héten nincsen oktatás, a még nyitott templomokban nem mutatnak be misét, a temetéseket szűk körben tartják, az esküvőket, ha lehet, elhalasztják. Felfüggesztették a nem életmentő orvosi beavatkozásokat. Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. Lezárták a Milánó jelképének számító dómot, valamint a Scala operaházat, és zárva tart a velencei Szent Márk-bazilika.

– A tanítást egész hétre felfüggesztették, erről e-mailben értesítettek minket tegnap. A városban a múzeumok, a mozik és a nagy nyilvánosságot vonzó létesítmények is bezártak határozatlan időre – mesélte lapunknak a Milánóban élő Annalisa, aki egy üzleti iskolában tanít. Mint mondja, az oktatási intézményben már hetekkel ezelőtt rendkívüli intézkedések léptek életbe, kéztisztító felszereléseket tettek a campus számos pontjára, a rektor pedig biztosította a lehetőséget arra, hogy aki csak teheti, otthonról dolgozzon. – Ettől függetlenül nem beszélnék pánikról – fogalmaz a harmincas éveiben járó nő, azt ecsetelve: a hatóságok jól kommunikálják, hogy a legtöbb esetben megelőző intézkedésekről van szó, így semmi ok a kétségbeesésre. Szerinte az interneten az üres szupermarketekről keringő képek eléggé megtévesztők, ugyanis tévesen keltik azt a látszatot, hogy Olaszország tartalékai fogyóban vannak, nem tudja kezelni a helyzetet. – Természetesen a kockázat fennáll, de mindenekelőtt próbálunk hallgatni a józan eszünkre – mondta kérdésünkre Annalisa.

Nincs pánik a lombardiai Como megyében sem – erről az ott élő Erdősi Vera tájékoztatta lapunkat. – Az iskolákat egyelőre zárva tartják, és ha nem történik nagyobb baj, március elején újranyitnak. Addig mindent fertőtlenítenek, és a gyerekeknek megmutatják a helyes megelőzési praktikákat – meséli. Szerinte a pánik nem jellemzi a helyieket, maszkot sem hordanak, s nem rohamozták meg a boltokat. A nagyobb vállalatok azonban azt kérik: aki teheti, otthon dolgozzon.

– Pánikra semmi ok, de reálisan kell szemlélni a helyzetet – ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár mondta tegnap azt követően, hogy több tárcavezető részvételével válságstábot hívtak össze a koronavírus európai terjedése miatt. A kancellár információs kampányt hirdetett, amelynek célja, hogy felvilágosítsák a lakosságot a tudnivalókról, illetve a lehetséges védekezésről. Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be. A horvát egészségügyi miniszter elmondta, két céljuk van: megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba, de ha mégis bejutna, mielőbb el kell szigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.