Francia identitáriusból lett szerb államtikár

A francia identitás védelméért évekig küzdő Arnaud Gouillon lett a szerb diaszpóráért felelős vezető.

Magyar Nemzet
2020. 11. 26. 17:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután déli szomszédainknál kinevezték a szerb diaszpóráért felelős államtitkárnak Arnaud Gouillon-t. Már önmagában az sem mindennapi, hogy egy francia, aki nem rendelkezik szerb felmenőkkel, és Grenoble-ban született, államtitkárrá válik Szerbiában. De Gouillon ennél még érdekesebb figura.

A harmadik legnépszerűbb közszereplő Szerbiában, aki holnap tölti be a 35. életévét.

Egy francia mérnök, aki politikai karrierjét Franciaországban kezdte. Nem is akárhol, hanem a híres Bloc Identitaire (Identitárius Tömb/Blokk) mozgalomban, amely a francia identitás védelméért szervezett éveken át sokféle akciót, különösen az iszlamizáció ellen. Akciói közül leghíresebb a 2012-es molinós volt, a poitiers-i mecset építkezési területén. Ez a szervezet, melynek magyarországi testvérszervezete az Identitás Generáció, több külföldi projektben vesz részt. A legismertebb a Solidarité Kosovo, amit Gouillon 2004-ben alapított és azóta vezet.

Arnaud Gouillon

Bár 2012-ben Arnaud Gouillon elindult a francia elnökválasztáson, a jövőjét már akkor is biztosan Szerbiában látta.

Tökéletesen meg is tanult szerbül, és még egy könyvet is írt, „Svi moji putevi vode ka Srbiji” (azaz Minden utam Szerbiába vezet) címmel. Humanitárius akciói Koszovóban négyfelé ágaznak. Egyrészt a szerb iskolákat építik vissza, illetve felújítják, és nyaralást, játékokat, ruhákat ajándékoznak a szerb gyerekeknek. Másrészt a templomokat újítják fel, és támogatják a helyi szerb ortodox egyházat. Harmadrészt segítenek a helyi szerb egészségügyi dolgozóknak, negyedrészt pedig a koszovói szerb gazdákat támogatják. A hosszú éveken át vezetett humanitárius tevékenységeiért a szerb állam is hálás: a Szent Száva-érdemrenddel jutalmazták munkáját, és a szerb állampolgárságot is megkapta.

Így lett Gouillon-ból népszerű szerbiai aktivista, akit ma délután a szerb elnök Aleksandar Vučić a külügyi minisztériumhoz tartozó államtitkárnak nevezett ki.

A küldetése mostantól nem csak a Solidarité Kosovo további vezetése, amit nem mellesleg fizetés nélkül folytat, hanem a világ, de különösen a balkáni szerb közösségek összekötése Szerbiával.

Nemcsak a gazdasági kapcsolatokat kell támogatnia a szerb kisebbségek és Szerbia között, hanem tevékenységének kulcsfontosságú eleme a szerb kulturális és spirituális örökség megóvása és megerősítése. Erre pedig a lassan húsz éve identitárius aktivistaként tevékenykedő Gouillon igen alkalmasnak tűnik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.