Franciaországban tovább csökkent a kórházi ápoltak száma

Franciaországban folytatódott a koronavírussal kórházban kezeltek számának csökkenése, a lélegeztetőgépre szorulók száma az elmúlt 24 órában 44-gyel 1701-re csökkent – közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium, amely azt is jelezte, hogy a Covid-19 fertőzésben meghaltak számának növekedését a jövő hét elejéig nem frissíti.

Forrás: MTI2020. 05. 22. 22:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön elérte a 28 215-öt a koronavírus-járványban eddig meghaltak száma.

A kórházakban ápoltak száma az előző nap óta 200-zal csökkent. Jelenleg 17 383 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, de még pénteken is történt 263 új betegfelvétel.

A súlyos betegek száma már csak negyede az április 9-i tetőzéskor ápoltak számának. Pénteken 36 új beteg került lélegeztetőgépre, az egy héttel ezelőtti 64-hez képest.

Miközben a szakemberek egyre kevésbé tartanak a járványnak egy második hullámától, a kormány egyre inkább a gazdasági helyzetre koncentrál, amely jelentősen megszenvedte a karantén időszakát.

„Lesznek csődök és elbocsátások a következő hónapokban” – figyelmeztetett pénteken Bruno Le Maire gazdasági miniszter. „Sok ágazat nagyon erősen érintett a válságban, és ha be is indul a gazdaság, nem ugyanolyan ritmusban fog történni, mint korábban” – tette hozzá.

Elmondta, hogy júniustól a kormány fokozatosan csökkenti a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatásainak átvállalását annak érdekében, hogy a termelés megkezdődjön.

„Ösztönözni kell a termelés beindulását, mert nem normális helyzet az, hogy az állam 100 százalékig átvállalja a fizetéseket” – hívta fel a figyelmet.

A védőhálónak köszönhetően – amelyet a magánszektorban dolgozók közül 12,7 millióan vettek igénybe a karantén idején – eddig nem történtek tömeges elbocsátások, de a Renault autógyártó már jelezte, hogy május 29-én egy 2 milliárd eurós megtakarítási programot jelent be, amelynek keretében sajtóértesülések szerint négy franciaországi üzemet is bezárhatnak.

A gazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy a Renault – amelynek 15 százalékban az állam a tulajdonosa – „a túlélésére játszik”.

Az autógyártónak a francia állam egy 5 milliárd eurós hitelkerethez állami garanciát ígért, de ehhez Bruno Le Maire még nem adta meg a zöld utat, s azt pénteken a franciaországi üzemek megtartásától tette függővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.