Giuseppe Conte azonnali lemondását követeli Matteo Salvini

Az olasz kormányválság a legnehezebb pillanatban csapott le Olaszországra. Bár a politikai párbaj hetek óta tart, most mégis lesújtotta az ország lakosságát a kormány összeomlásának híre. Nem ez a megfelelő pillanat – vallják állampolgárok és politikusok egyaránt. Az ország a háború óta nem volt a jelenlegihez hasonló tragikus helyzetben. Nem vitás, hogy az olasz politika nem a stabilitásról ismert, 1946-óta ugyanis 66 kormányösszeomlást tudhat magáénak.

2021. 01. 14. 14:39
Italian Interior Minister Matteo Salvini arrives before the state funeral of the victims of the Morandi Bridge collapse, at the Genoa Trade Fair and Exhibition Centre in Genoa
A belügyminiszter a római politika erős emberének számít Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Mattarella államfő gyors döntéshozatalt kért Giuseppe Conte kormányfőtől, miután szerdán összeomlott a baloldali kormánykoalíció. – Az országnak stabil kormányra, biztonságra van szüksége – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki immár hónapok óta türelemmel szemléli a steril perlekedéseket, anélkül, hogy a kormány feloszlatását kérelmezné. Az elemzők szerint három kiút áll az ország vezetése előtt. Giuseppe Conte benyújtja felmondását az államfőnél, aki új kormányalakítással bízza meg. A parlamenti többséghez szükséges szövetségeseket keres, hogy tovább folytathassa a kormányzást, vagy parlamenti szavazáson kér bizalmat. Az állampolgárok túlnyomó része előrehozott választásokat szeretne, a baloldal azonban az egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva veszélyesnek tartja az urnához járulást.

A politikai pártok népszerűségi mutatói egyértelműen a jobbközép koalíció győzelmét vetítik elő az előrehozott választások esetén. A legfrissebb felmérések szerint az olaszok közel ötven százaléka a jobbközép koalícióra adná a voksát. A Liga az első politikai csoport 25 százalékos népszerűséggel, az Olasz Testvérek 17 százalékot, míg az Hajrá Olaszország hét százalékot tudhat magáénak. A baloldali Demokrata Párt húszszázalékos, az Ötcsillag Mozgalom 14 százalékos, a kormányból kilépő, a kormányválságot előidéző párt, az Élő Olaszország pedig 2,5 százalékos népszerűségnek „örvend”.

Matteo Renzi sajtókonferenciájával egy időben a jobbközép koalíció kabinetvezetői rögtönzött találkozójára került sor a Palazzo Chigi épületében Matteo Salvini, a Liga vezetője, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, valamint Giovanni Toti, a Változtassunk párt alapítója között. Giuseppe Conte azonnali lemondását és előrehozott választások kiírását követelik a jobbközép koalíció képviselői.

– Még ma fáradjon fel a Quirinale-palotában a lemondásával, vagy jelenjen meg a parlament előtt!

– üzen ultimátumot a kormányfőnek Matteo Salvini, a jobbközép koalíció elnöke. A tévéműsorban azt is hangoztatta, hogy a rendkívüli egészségügyi viszonyok ellenére tíz országban írtak ki parlamenti választásokat. – Hogyan lehetséges, hogy csak Olaszországban tilos az urnákhoz járulás? – tette fel a költői kérdést Salvini.

– Kizártnak tartom a baloldali kormánnyal való bármifajta együttműködést

– jelentette ki lapunknak a jobbközép találkozóját megelőzően Giovanni Toti, Liguria kormányzója. Felelőtlenségnek nevezete Renzi döntését, azt azonban elismerte, hogy a jelenlegi egészségügyi nehézségek közepette nehezen tudja elképzelni a választási kampány lefolytatását, miközben az országnak drámai helyzetekre kell megoldást találnia. Toti azt is kifejtette, hogy fölöslegesnek tartja a végállomásához érkezett kormány további élesztgetését, agonizálását, amelynek senki sem látná hasznát.

Kijelentette, hogy amennyiben a politikai forgatókönyv olyan fordulatot vesz, hogy Sergio Mattarella államfő az ország kormányzására a jobbközép erőket kéri fel, akkor ők felelősségük tudatában és teljes egyetértésben készen állnak az ország vezetésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.