Globál: A Német Szociáldemokrata Pártban hatalmas a bizonytalanság

Az Angela Merkel, német kancellárt támogató konzervatív CDU/CSU szövetség folytatni kívánja a kormányzást a Német Szociáldemokrata Párttal annak ellenére, hogy annak elnöke bejelentette távozását.

Forrás: HÍR TV2019. 06. 05. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Angela Merkel, német kancellárt támogató konzervatív kereszténydemokrata szövetség folytatni kívánja a kormányzást a Német Szociáldemokrata Párttal annak ellenére, hogy annak elnöke bejelentette távozását.

Merkel és pártjának elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer azt szeretnék, ha a nagykoalíció biztonságban működhetne tovább az SPD gyenge választási szereplése ellenére is.

Szabó Dávid József, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a Hír TV Globál című műsorában úgy fogalmazott: szerinte Angela Merkel évek óta állandó aggodalomban tölti a napjait, mert válságról válságra volt képes eddig megvédeni a pozícióját.

Szabó Dávid József kiemelte: nem lepődne meg rajta, ha ezt a csatát is megnyerné Angela Merkel, mert egy csata közepén vagyunk és a kormányválság nem jön, hanem már ott van a német kormányban.

Lehet, hogy a CDU/CSU szövetségben nincs válság, viszont az biztos, hogy a német szociáldemokraták oldalán óriási a bizonytalanság. Úgy tűnik, hogy a választók nem díjazzák a nagykoalíciós szerepvállalást a továbbiakban – fogalmazott. Hozzátette: a választók tömegesen pártolnak el az SPD-től, mely a kispárti lét határára kezd sodródni.

Szabó Dávid József kifejtette, ebben a helyzetben ragaszkodni egy kormányzati pozícióhoz, miközben a kormányt vezető Angela Merkel is korlátozott politikai élettartammal rendelkezik, egy komoly dilemma a SPD számára.

Ez a koalíció felbomlásához is vezethet – mondta.

Gantner Barnabás azon kérdésére, benne van-e a pakliban egy előrehozott választás Németországban Szabó Dávid József kiemelte: a legutóbbi német általános választás után olyan sokáig tartott a koalíció megalkotása, hogy akkor is többször felmerült az előrehozott választás lehetősége. Azonban sem akkor, sem a német újkori demokrácia történetében nem volt még előrehozott választára példa.

Angela Merkel és a CDU/CSU ebben most egyáltalán nem érdekelt. Még a szociáldemokraták se érdekeltek egy előrehozott választásban, mert a jelen állás szerint egy nagyon gyenge ellenzéki szerepre kárhoztatná ez őket – tette hozzá. Elmondta, hogy az SPD jobban járna, ha kilépne a kormányból és a legnagyobb ellenzéki erő lenne.

Senkinek nem érdeke az előrehozott választás, csak a Zöldek szempontjából lenne logikus, akik jelentősen megerősödtek. A sok szereplő különböző érdekei miatt nagyon nehéz jósolni ebben az ügyben.

Én az előrehozott választást nem tartom túlságosan valószínűnek, a kormánykoalíció felbomlását viszont igen – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.