Győzelemként ünneplik a tálibok az amerikai kivonulást

Az afgán elnök szerint készen állnak, de az emberek megosztottak a külföldi erők kivonulása miatt.

2021. 04. 15. 13:48
Taliban fighters ride on motorbikes in an undisclosed location in Afghanistan
Taliban fighters ride on motorbikes in an undisclosed location in Afghanistan July 14, 2009. Around 4,000 U.S. Marines and hundreds of NATO and Afghan forces are taking part in an offensive in various parts of Helmand province against the Taliban, the biggest by foreign troops since they ousted the Islamist group in 2001. The operation comes ahead of next month's presidential election, which is crucial both for Kabul and for a U.S. administration that has identified Afghanistan and neighboring Pakistan as its top foreign policy priority. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN CONFLICT MILITARY POLITICS ELECTIONS) - RTR25NUL Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok, majd a nemzetközi koalíció többi tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait az országból. Az amerikai diplomácia vezetője mások mellett Asraf Gáni afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács vezetőjével találkozott. Blinken biztosította Kabult, hogy a tervezett kivonulással nem ér véget országa elkötelezettsége Afganisztán mellett. A tálibok azonban már örömtáncot járnak, győzelemként tekintenek a külföldi erők kivonulására.

Kabul, 2021. április 15.
Abdulla Abdulla, az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Kabulban 2021. április 15-én.
MTI/AP/Afgán elnöki palota

– A háborút megnyertük, az amerikaiak pedig vesztettek – jelentette ki Hadzsi Hekmat, a tálib mozgalom egy magasabb rangú tagja a BBC brit televíziócsatorna tudósítójának. A férfi elmondta, hogy addig folytatják a harcot az afgán kormánnyal, amíg azok el nem fogadják követeléseiket, többek közt a saríára – az iszlám vallás előírásaira – alapozott kormányzást.

– A kormányhoz kötődő embereket letartóztatjuk, ezután átadjuk őket a bíróságunknak, és majd ők döntenek arról, mi lesz velük a továbbiakban

– ecsetelte Amir Sahib Adzsmal, a tálib hírszerző szolgálat egyik vezetője a BBC stábjának arról, hogy mi történik, amikor az irányításuk alatt álló utak ellenőrzésekor „ellenségekkel” találkoznak.

– Ha a megállapodást betartják, akkor a továbbra is fennálló kérdések megoldására keresünk választ. Ha a megállapodást azonban megszegik, akkor minden bizonnyal súlyosbodni fognak a problémák

– ígérte közösségi oldalán Zabibullah Mudzsahid tálib szóvivő, utalva arra, hogy a külföldi katonáknak nem szeptember 11-ig, hanem május 1-jéig kell elhagyniuk az országot a tavaly Dohában aláírt megállapodás szerint, melyhez úgy tűnik, ragaszkodnak az afganisztáni felkelők.

A külföldi csapatok kivonásának a hírét az afgánok körében vegyes érzésekkel fogadták. A lakosság egy része attól tart, hogy a külföldi katonák kivonulásával a tálibok újult erőre kapnak, és elsősorban az általuk irányított területeken az ország visszatér az 1990-es évek brutális tálib uralmához, amikor például a nők nem járhattak iskolába. A helyiek szerint a felkelők igyekeznek pozitív képet festeni magukról, amikor külföldi sajtóorgánumoknak adnak interjút, a civilek azonban félelemben élnek. Asraf Gáni afgán elnök elmondta, hogy tiszteletben tartja a külföldi erők döntését, és együtt fognak működni velük, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet az országban. Az államfő hozzátette: a nemzetvédelmi erők teljes mértékben képesek megvédeni a népet és az országot. Azad Azizi kabuli lakos a Reutersnek ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy támogatja Washington és a NATO döntését, a férfi szerint csak úgy lehet béke az országban, ha a külföldi csapatok kivonulnak.

– Az amerikaiak nem teljesítették kötelességüket. Feladatuk az erős kormány, a jogállamiság és a demokrácia biztosítása lett volna!

– magyarázta egy másik kabuli lakos a hírügynökségnek, kihangsúlyozva ugyanakkor, hogy korai a csapatkivonás.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Afganisztánból a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig
Fotó: MTI/EPA/Pool/Andrew Harnik

Egy meg nem nevezett afgán kormánytisztviselő felelőtlennek nevezte az amerikai csapatok kivonulási tervét. A tisztviselő közölte: felelősségteljes módon és kicsit nagyobb türelemmel is befejezhették volna az afganisztáni missziót. Az afgán parlament vezetője szintén azon a véleményen van, hogy korai még a külföldi erők kivonása, a politikus szerint újabb polgárháború kirobbanására kell számítani. Tekintve, hogy az Európába érkező migránsok nagy része afgán, a konfliktus fokozódása újabb, nagy volumenű migrációs hullámot is kiválthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.