Hadviselés helyett érzékenyítő tanfolyamok a haditengerészetben

Az elfogadást népszerűsítő tanfolyamok miatt az amerikai haditengerészetnek nem marad ideje a felkészülésre.

2021. 07. 17. 7:10
null
A júniusi Pride-hónap megünneplése az amerikai haditengerészetben sem maradhatott el Fotó: USS Tripoli (LHA 7) Forrás: Facebook/US Navy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly válsággal néz szembe az amerikai haditengerészet vezetése a szenátus egy friss jelentése szerint, a fegyveres testület erőforrásainak egy jelentős részét ugyanis egy esetleges jövőbeli háborúra való felkészülés helyett az elfogadást és a sokszínűséget propagáló tanfolyamok szippantják el. A jelentést a brit The Telegraph című lap szerint két, már leszerelt magas rangú tiszt készítette a felsőház számára, felmérésük alapját pedig számos, még aktív és már nyugdíjas tengerészekkel készített interjú adta. Ebből kiderült, hogy a világ első számú vízi haderejének számító US Navy jelenlegi vezetése a megkérdezettek 94 százaléka szerint komoly kulturális és vezetői készségbeli problémákkal küzd.

A júniusi Pride-hónap megünneplése az amerikai haditengerészetben sem maradhatott el Fotó: Facebook/US Navy

A tengerészgyalogosok például úgy látják, hogy vezetőikre túlságosan nagy adminisztratív teher hárul, ami akadályozza a hierarchia hatékonyságát.

– Miközben Kína folyamatosan fejleszti haderejét, az Egyesült Államok tengerészete nem képes elegendő energiát szánni a hadviselésre – olvasható a jelentésben.

A riport egyébként több zavaró tényezőt is megnevez, köztük azt, hogy a haditengerészek azért nem tudnak hivatásuknak élni, mert kötelező érzékenyítő képzéseken vagy épp szexuális nevelésen és öngyilkosság-megelőzési tanfolyamokon kell részt venniük. Egy a jelentésben idézett, nemrég nyugdíjba vonult tiszt úgy fogalmazott:

– Garantálom, hogy a haditengerészet minden egysége magasan képzett a sokszínűség oktatásában. Sajnálatos azonban, hogy nem mondhatom el ugyanezt a hajókezelési képzésekről.

A jelentés szerint elsöprő a nem alapvető képzésekkel szembeni frusztráció. Egy hadnagy azt emelte ki, hogy meglátása szerint a haditengerészet számára nem az a prioritás, hogy fel tudják venni a versenyt Kínával, a cél sokkal inkább az, hogy legyen elengedő számú fekete a tiszti karban. Egy másik vélemény szerint:

„Ez önmagában bűncselekmény. Azt hiszik, hogy az egyetlen értékem az, hogy fekete nő vagyok. De amikor majd a hajónkat kettéhasítja egy rakéta, mindannyiunknak vére ugyanolyan színű lesz a fedélzet padlóján.”

A jelentést Tom Cotton republikánus szenátor és az amerikai kongresszus republikánus tagjai indítványozták, miután az elmúlt években a haditengerészeten belül megsokszorozódott a mulasztások miatti halálos balesetek száma. 2017-ben a csendes-óceáni térségben két halálos kimenetű ütközés is történt a flottában, tavaly pedig a USS Bonhomme Richard nevű hadihajón ütött ki tűz. A jelentés elkészítését támogató egyik republikánus, Jim Banks úgy fogalmazott:

egy olyan korban, amikor a haditengerészet felkészültsége minden eddiginél kritikusabb, ez a jelentés egy olyan vezetést ábrázol, amely elfordítja figyelmét az amerikai nemzetbiztonság első számú fenyegetésének számító Kínai Kommunista Párttól.

A kongresszusi bizottság jelentése szerint egyébként ennek az az ára, hogy a legénységet jelenleg csak úgy tudnák csatába küldeni, hogy harcászati szempontból kevésbé felkészültek lennének, mint ellenfeleik.

A riport azt is megállapította, hogy a haditengerészet vezetői túl érzékenyek voltak a negatív médiavisszhangra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.