Három hónap után használhatja Szlovákia a Szputnyik V-t

Eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot mindezidáig nem használták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 26. 19:10
null
Kassa, 2021. mrcius 1. Az j koronavrus ellen kifejlesztett orosz oltanyag, a Szputnyik V Szlovkiba kldtt els szlltmnya rkezik a kassai repltrre 2021. mrcius 1-jn. Szlovkia ktmilli adagot vsrol az orosz vakcinbl, ennek els fele a kvetkez kt hnapban, a msodik fele mjusban s jniusban jut el az orszgba. MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan Fotó: Frantisek Ivan Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb június 7-től már Szlovákiában is használni lehet a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyagot, az ehhez szükséges intézkedések meghozataláról mai ülésén döntött a kormány. A döntés arra kötelezi Vladimír Lengvarskýt, az egészségügyi tárca vezetőjét, hogy az adott határidőig tegye lehetővé a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag használatát.

A pozsonyi kormány mostani döntése az orosz oltóanyag szlovákiai használatával kapcsolatos, csaknem három hónapja tartó huzavona végére tehet pontot. Szlovákia még márciusban kétmillió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből

eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot eddig nem használták.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot – amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt – végül

Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer–Biontech a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. A mintegy öt és fél millió lakosú országban máig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 636 ezer volt, közülük közel 775 ezren már a második adagot is megkapták.

Több mint két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok. Tegnap közel ötszáz embert kezeltek kórházban, a halálesetek száma pedig 11-gyel, 12 312-re emelkedett. Tegnap mintegy hatezer PCR-tesztből valamivel több mint három százalék bizonyult pozitívnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.