Három román koronavírusos beteg halt meg gondatlanság miatt

Romániában az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a Covid-kórházakban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 12. 21:59

Romániában az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a Covid-kórházakban.

Oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babeș járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg hétfőn, s emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt. A két napja beüzemelt mobil kórteremben, ahol nyolc beteget ápoltak, valamennyi lélegeztetőgép leállt, miután az oxigénnyomás a normális működésüket lehetővé tevő felső küszöbérték, 6 bar fölé emelkedett. A kórház egészségügyi személyzete ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a páciensek oxigénellátását, de csak öt beteget sikerült életben tartaniuk: egyiküket a járványkórház főépületébe helyezték át, a többieket pedig másik három bukaresti kórházba szállították át.

A hatóságok közlése szerint – egy korábbi üzemzavar miatt – a helyszínen tartózkodott a lélegeztetőgépeket szállító cég képviselője is, de nem volt hajlandó bemenni a konténerbe, és az üzemzavar elhárítása nélkül elhagyta a kórház területét, annak ellenére, hogy az egészségügyi személyzet által használt teljes védőöltözetet ajánlottak fel számára. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés címén ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Romániában az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a Covid-kórházakban, szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben. Tavaly novemberben a kelet-romániai Karácsonkő koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya kigyulladt: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Balş járványkórház koronavírus-osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét.

Romániában már lassul a koronavírus-fertőzések terjedése, de nem enyhül a kórházakra nehezedő nyomás. Bukarestben már napok óta nincs hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, pénteken pedig botrány lett abból, hogy Covid-kórházzá nyilvánították az egyébként félig üres Foisor ortopédiai kórházat, mert az épület kiürítését – a begipszelt, infúzióra kötött páciensek áthelyezését vagy hazaküldését – a járványügyi korlátozások ellen tüntető hangoskodók a csendőrökkel dulakodva próbálták megakadályozni.

Vasárnap, amikor – újabb rekordot döntve – 1531-re emelkedett az intenzív részlegeken ápolt súlyos betegek száma, Florin Cîțu miniszterelnök azt mondta, országos szinten már csak hat üres ágy van az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.