Húsvétvasárnap csapott le a keresztényekre a terror

Az egész keresztény világot megdöbbentette az a méreteiben és helyszínét tekintve is rendkívüli, összehangolt terrortámadás-sorozat, amelyet a gyanú szerint egy kevéssé ismert iszlamista csoport követhetett el Srí Lankán, húsvétvasárnap. A katolikus templomokat és luxusszállodákat megcélzó merényletek mintegy 300 halálos áldozatot — köztük legalább 39 külföldi állampolgár életét — és félezer sebesültet követeltek a muszlim szélsőségességtől eddig jobbára megkímélt ázsiai országban, amelyet hét-nyolc százalékban laknak katolikusok. Az egész világ elítélte a támadásokat. — Magyarország továbbra is elkötelezett partner a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben — írta Srí Lanka-i kollégájának Orbán Viktor kormányfő.

2019. 04. 23. 6:05
Police officers work at the scene at St. Sebastian Catholic Church in Negombo
Helyszínelők dolgoznak a Szent Sebestyén-templomban. Visszatér a mártírok kora? Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Srí Lanka-i szélsőséges iszlamista csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat – közölte tegnap Radzsita Szenaratne, a dél-ázsiai szigetország kormányszóvivője és egészségügyi minisztere. Az összehangolt akciót ugyanakkor egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A rendőrség detonátorokra bukkant a robbantások helyszínének közelében. A katolikus templomok és – a nyugati turisták körében felkapott – luxus­szállók ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt, közölték. A hatóságok azt gyanítják, a szélsőségeseknek külföldi kapcsolataik voltak, és egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena államfő jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez. Tegnap estig 24 főt vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban.

Helyszínelők dolgoznak a Szent Sebestyén-templomban. Visszatér a mártírok kora?
Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha

Hivatalos értesülések szerint a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy katolikus templomok válhatnak merényletek célpontjaivá; a 21 milliós Srí Lanka lakosságának mintegy nyolc százaléka katolikus hitű, míg tíz százaléka muszlim. A többség buddhista. Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes egy április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és az indiai nagykövetség megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a március közepi, új-zélandi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

E tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, ezért semmilyen óvintézkedés nem történt – jelentették hírügynökségek, megjegyezve: a kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak. „A hírszerzés néhány embere tudott a fenyegetésről” – írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren. – Késlekedtek a lépéssel. Komolyan meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést” – tette hozzá. Az egykor rettegett szakadárok, a tamil tigrisek felkelését a kormány 2009-ben letörte. A lázadók – bár gyakran folyamodtak öngyilkos merényletekhez – nemigen vették célba a keresztényeket. A szigetországban muszlim szélsőségesek sem követtek el támadásokat az elmúlt években.

Húsvét vasárnapján összesen kilenc robbantás történt, a mintegy háromszáz halálos áldozat mellett ötszázan megsebesültek. Az áldozatok között legalább 39 külföldi, köztük pedig számos nyugati van. A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó. Magyar áldozatról nem tudni. A hatóságok mára nemzeti gyásznapot rendeltek el. A merényleteket az egész világ elítélte.

Pánikot váltottak ki Colombóban a templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek. Nemzetközi szálakat keresnek
Fotó: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

„Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben” – írta Orbán Viktor miniszterelnök Ranil Vikremeszinghe kormányfőnek küldött részvéttáviratában, „gyalázatos terrortámadásokról” téve említést. Részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak Áder János köztársasági elnök is a Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában.

ÚJ TÍPUSÚ ERŐSZAK

A brit gyarmati uralom alól 1948-ban felszabadult egykori Ceylonon a legkevésbé sem ismeretlen a politikai erőszak, csak éppen korábban más formát öltött. Becslések szerint több mint százezren vesztették életüket, és csaknem egymillióan kényszerültek szülőföldjük elhagyására az 1983 és 2009 között dúló polgárháborúban. Ez részben vallási, részben etnikai okokra volt visszavezethető: a főleg hindu vallású tamil etnikai kisebbség fegyveresei – a legismertebb közülük a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei – a szigetország északi és nyugati részén függetlenséget akartak kivívni népüknek a buddhista vallású szingaléz többséget képviselő kormányerők ellenében. A felek többször is fegyverszünetet kötöttek, de a polgárháború mindig kiújult. A háború a tamil lázadók fegyverszüneti bejelentésével ugyan tíz évvel ezelőtt véget ért, de Srí Lankától továbbra is távol maradt a nyugalom. A Kína és India térségi vetélkedésének színterét is jelentő szigetországban a helyszíni beszámolók szerint megerősödött a szingaléz nacionalizmus; tavaly egy helyütt rendkívüli állapotot kellett kihirdetni, miután a buddhista csőcselék muszlimellenes pogromba kezdett. A szingalézek egy része ugyanakkor attól tart, hogy a kisebbségek – különösen a muszlimok – növelik befolyásukat és létszámuk is növekszik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.