Hatalmas éhínség jöhet a harmadik világban

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány további 130 millió embert taszíthat az éhhalál küszöbére.

Forrás: CNN2020. 04. 22. 18:38
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Accra
HEALTH-CORONAVIRUS/GHANA Fotó: Francis Kokoroko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokon belül bibliai mértékű éhínség sújthatja a világot az ENSZ szerint. A világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány további 130 millió embert taszíthat az éhhalál küszöbére – számolt be róla a CNN.

Mint írták, a legrosszabb forgatókönyv szerint az éhínség három tucatnyi országot is sújthat, és tíz állam lakosságából pedig már most több mint egy-egymillió főnek nincs meg a napi betevője.

A Covid–19 járvány, és annak különböző következményei – köztük a gazdasági válság, a nemzetközi segélyek elapadása, valamint a bezuhanó olajárak – hatalmas méretű élelmiszerhiányhoz vezethetnek, ezért azonnali lépésekre lenne szükség a világszervezet szerint. Az ENSZ alá tartozó World Food Programme (WFP) becslése szerint, idén akár a 130 millió fő kétszerese is krízis szintű éhezéssel nézhet szembe. Így összesen egymilliárd fölé nőhet a huzamosabb ideig éhezők száma. A WFP szerint 55 országban áll fenn a tömeges éhínség veszélye, amit az is súlyosbít, hogy ezen államok egészségügye is rossz állapotban van, és a legyengült embereket nem tudnák megfelelően ellátni a tömeges megbetegedések esetén.

Fotó: Reuters

A legveszélyeztetettebb országok között említették Jement, Szíriát, Afganisztánt, Etiópiát, Szudánt, Nigériát, valamint Venezuelát is, amelyeknek eddig nem kellett olyan mértékű koronavírus-járvánnyal szembenézniük, mint a jóléti államok többségének. Amennyiben ezekben a régióban is erőteljesebben terjed a SARS-CoV–2 pandémia, a lezárások és az egyéb korlátozó intézkedések katasztrofális következményekhez vezethetnek, mivel sok országban a külföldön dolgozók hazautalásai egész családoknak jelentik az egyetlen bevételt.

A turizmus a korlátozások által egyik leginkább érintett szektor, amelynek beomlása egyes országokban szintén milliók egzisztenciáját lehetetleníti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.