Hét különösen értékes, köztük egy négyszáz éves bonszaifát loptak el Japánban

Szívhez szóló üzenetben fordult egy japán házaspár azokhoz a tolvajokhoz, akik hét különösen értékes, köztük egy négyszáz éves bonszaifát loptak el tőlük. Arra kérték a bűnözőket, hogy nagyon vigyázzanak a hét miniatűr ára, mert olyan értékesek számukra a növények, mintha a „családi kincseik” lennének.

Forrás: MTI2019. 02. 12. 20:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödikgenerációs bonszaitermesztő Iimura Szeidzsi és felesége, Fujumi bonszaifáit Tokió mellett fekvő, szaitamai kertjükből lopták el. „Nincs rá szó, hogy leírjuk, amit érzünk. Nagyon értékesek voltak számunkra” – fogalmazott a házaspár, amely januárban jelentette be a lopást a hatóságoknak. Médiahírek szerint a törpefák legalább 13 millió jent (33 millió forintot) érnek.

A miniatűr méretű növények, amelyek úgy néznek ki, mint a teljesen kifejlődött fák apró változatai, szakértő gondoskodást kívánnak. Az ellopott bonszaik egyike, a kínai boróka Simpaku nevű változata igazi ritkaság, amely egymagában több mint 10 millió jent (25 millió forintot) érhet.

„A Simpaku-boróka már 400 éves, gondoskodást igényel, és nem éli túl, ha egy hétig nem öntözik” – mondta el Iimura felesége. Mint hozzátette, ez a növény bármeddig elélhet, őket is túlélheti, és szeretne biztos lenni benne, hogy azok, akik elvitték, megfelelően öntözik.

Az asszony Facebook-bejegyzésében leírta, mennyire szomorúak és kétségbeesettek a történtek miatt, de továbbra is vigyáznak a bonszaikertjükre, és folytatják a törpefák nevelését, amelyek mindenki elismerését kivívják.

A házaspár mintegy 3000 bonszait nevel 5000 négyzetméteres kertjében, amelynek a látogatók is csodájára járnak.

Számos kertész és bonszaigyűjtő is kifejezte együttérzését. „Megbocsáthatatlan” – írta egyikük felháborodottan. „Ezek a tolvajok nem tudják, mit jelent ellopni egy bonszait, hát még hetet” – tette hozzá.

„A bonszaik arra valók, hogy tiszteljék és ünnepeljék őket, nem illik hozzájuk az emberi kapzsiság. Nagyon megrendített a dolog” – írta egy másik törpefarajongó.

A bonszainevelés évszázados keleti hagyomány. Egy család vagy közösség nemzedékeken át gondoskodik egy-egy fáról. Japánban az ember és természet harmóniáját szimbolizálja, a bonszaiművészet mestereire nagy megbecsüléssel tekintenek.

A törpefák nyugaton is kelendőek lettek: egy évtizede Japánból 4,5 milliárd jen (11,5 milliárd forint) értékű bonszaifát adtak el, tavaly viszont az export már elérte a 12 milliárd jen (30,5 milliárd forint) a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.