Hivatalosan is beiktatták az új maláj uralkodót

Hatvanadik születésnapján hivatalosan is beiktatták tisztségébe Malajzia 16. királyát, Sultan Tengku Abdullahot kedden.

Forrás: MTI2019. 07. 30. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronázási beszédében Abdullah szultán a rasszista indíttatású konfliktustól óvott. A rasszok közötti feszültség szítása szerinte olyan, mintha valaki a tűzzel játszana, amely az egész falut leégetheti.

Abdullah tőrrel felövezve, hagyományos maláj viseletben jelent meg a koronázási szertartáson, amelyet a királyi palota tróntermében tartottak. A ceremónián a kilenc maláj uralkodói ház tagjai, politikai vezetők és külföldi királyi családok tagjai – köztük a brunei szultán és az Egyesült Arab Emírségek koronahercege – vettek részt.

Abdullah szultánt januárban választották meg, miután elődje, V. Muhammad két év uralkodást követően váratlanul lemondott. A muszlim többségű délkelet-ázsiai ország történetében ez volt az első alkalom, hogy egy király lemondott. A hivatalos indoklás szerint V. Muhammad egészségügyi okokból távozott a trónról, míg a híresztelések szerint feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

Malajzia 1957-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, és azóta alkotmányos monarchia, ahol – a világon egyedülálló módon – választják az uralkodót. A többnyire protokolláris feladatokat ellátó királyt a királyi tanács választja meg ötéves időtartamra a monarchikus tagállamokat vezető uralkodóházak tagjai közül.

Az uralkodó nagy tiszteletnek örvend Malajziában, tilos bármilyen bírálata. Fényképét kifüggesztik a középületekben, ő az iszlám jelképes feje az országban, valamint a hadsereg tiszteletbeli vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.