Hogyan jöhet létre egy önálló ország?

A napokban szavazta meg a hányattatott sorsú, eddig Pápua-Új Guineához tartozó Bougainville sziget a függetlenséget. Igen ám, de hogy lesz belőle önálló ország?

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 13. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy másik rovására

Nem is olyan egyszerű választ adni arra a kérdésre, hogy mikor tekinthető önálló országnak egy saját magát annak minősítő, egy államot kikiáltó terület és nép. Ma már nincs a földön olyan terület, amely ne tartozna valamely elismert államhoz, így új országot csak egy másik rovására: méretének csökkentésével vagy éppen megszüntetésével lehet létrehozni (előbbire példa, ha kiválik egy terület, mint Kelet-Timor vagy Dél-Szudán, utóbbira, ha feloszlik egy államszövetség, mint Jugoszlávia vagy a Szovjetunió).

Ebből következik, hogy nem árt, ha a megszűnő, vagy csökkenő területű ország vezetői jóváhagyják a dolgot, bár ez nem minden esetben van így: Koszovót máig saját részének tekinti Szerbia, ugyanakkor a gyakorlatban mégis önálló országként tud működni, miután más országok közül sokan elismerik.

Az ENSZ szerepe

Ezzel el is jutottunk a legfőbb ismérvnek: egy ország akkor ténylegesen ország, ha minél több másik elismeri, és a legfontosabb, hogy maga az ENSZ ismerje el. Persze még ez is kevés, hisz egy állam működésének vannak alapvető feltételei: kell egy alkotmány, államfő és kormány. Az országnak diplomáciai kapcsolatot is kell létesíteni másokkal, és a legtöbb esetben valamilyen szintű haderőre is szüksége van határainak megvédésére (van 22 ország, többnyire aprócska államok, amelyek nincs, méretüknél fogva nem is sokra mennének vele).

Az ENSZ szerepe gyakran nagyobb, mint a sima elismerés: polgárháborús, esetleg függetlenségi háborús helyzetben közvetít, esetleg népszavazást szervez a függetlenségről, végül békefenntartó erőket küld, szükség esetén ellenőrzi az alkotmányozást és az első független választásokat.

Nemzetközi sportesemények

Egy országhoz zászló és himnusz is dukál, és az sem automatikus, hogy részt vehessen nemzetközi sporteseményeken. Koszovó ugyan 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, a Fifa csak 2016-ban engedte, hogy önálló csapattal vegyen részt nemzetközi futballeseményeken. Az olimpián való részvételhez saját olimpiai bizottság kell, amelyet el kell ismernie a nemzetközi olimpiai bizottságnak. Az utolsó, akinek ez sikerült, Dél-Szudán volt 2015-ben, majd a riói olimpiára már küldött is három atlétát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.