Hondurasi migránskaravánt kapcsoltak le Guatemalában

A migránskaraván indulásának időzítése összefügghet az amerikai elnökválasztással.

Mártonffy Attila
2020. 10. 04. 11:17
A migrant argues with a federal police officer during a joint operation by the Mexican government to stop a caravan of Central American migrants on their way to the U.S., at Metapa de Dominguez
Határőrök intik nyugalomra a Guatemala felől érkezőket Fotó: Jose Torres Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A guatemalai hatóságok több mint háromezer illegális hondurasi migránst küldtek vissza hazájukba az elmúlt napokban – jelentette be tegnap a guatemalavárosi kormány, feloszlatva ezzel az észak felé tartó karaván nagy részét. Mindazonáltal elszigetelt csoportok folytatták útjukat az Egyesült Államok felé.

Az engedély nélküli bevándorlók első, mintegy 2800 menekülőt számláló tömege a Reuters szerint csütörtökön törte át a két ország közti határt, s kezdte meg vonulását a koronavírus-járvány okozta szegénység elől menekülve. A guatemalai hatóság erélyes fellépése következtében azonban 3586 migráns „döntött úgy, hogy visszatér” hazájába. Néhányuknak azonban sikerült Mexikó felé venni az irányt: szombat esti jelentések szerint mintegy százötvenen már a határ menti Tecun Umanban táboroztak. Egy körülbelül kétszázas csoport pedig tegnap még úton volt a guatemalai Izabal régióban. A kivándorlók közül sokan arról számoltak be, hogy a szegénység, az éhezés és az erőszak elől próbálnak elmenekülni hazájukból – idéz sajtójelentéseket az MTI.

Eduardo Sánchez guatemalai külügyminiszter-helyettes ugyanakkor felszólította szomszédját, tegyen komolyabb erőfeszítéseket az Egyesült Államok felé igyekvő menekültek feltartóztatására.

– A migránskaraván egészségügyi kockázatot is jelent a világjárvány körülményei között, és Honduras nem tett kellő megelőző intézkedéseket

– jelentette ki. Hondurasi hivatali partnere, Nelly Jerez válaszában közölte, hogy kormánya számos erőfeszítést tesz az illegális migráció megfékezése érdekében, például a gazdasági és a biztonsági helyzet javításával. Tegnap reggel a hondurasi migrációs intézet közölte, 533, Guatemalából visszatérő kivándorlót regisztrált.

A továbbjutó migránsok azonban a mexikói határon nagy valószínűséggel nehézségekbe fognak ütközni, mert Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a határ védelmére kivezényelte a nemzeti gárdát. A mexikói határőrizeti szervek már a korábbiakban is több belépési kísérletet akadályoztak meg amerikai nyomásra. Obrador azt is felvetette, hogy a migránskaraván indulásának időzítése összefügghet az amerikai elnökválasztással. A mexikói bevándorlási hatóság egyúttal figyelmeztette a migránsokat, hogy börtönbüntetésre számíthat az, aki szándékosan tesz ki másokat a fertőzés kockázatának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.