Olaszország fél, soha nem volt még ilyen kritikus a helyzet

A ma életbe lépett új korlátozások közé tartozik, hogy a sípályák január 6-ig zárva tartanak. Az üzletek továbbra is este kilenc óráig lehetnek nyitva, a bevásárlóközpontoknak azonban a hétvégéken és az ünnepnapokon be kell zárniuk. A középiskolákban január 7-től folytatódhat a személyes oktatás. Az éjszakai kijárási korlátozás fenntartása egyúttal azt is jelenti, hogy a templomoknak át kell ütemezniük a karácsonyi éjféli miséket.

Forrás: The Local, MTI2020. 12. 04. 14:14
Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Cisternino
Kiemelkedően sok áldozatot követelt a járvány Olaszországban Fotó: Alessandro Garofalo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország szigorított a járványügyi intézkedésein, mivel az ország a pandémia kitörése óta az eddigi legmagasabb halálozási arányt jelentette csütörtökön. A december 4-én, pénteken életbe lépett új korlátozások az ünnepekre nézve szigorú változásokat hoznak: december 21. és január 6. között tilos lesz egyik tartományból a másikba utazni. Ezenfelül karácsony napjain, december 25-én és 26-án, továbbá szilveszter napján a városok közti átjárás sem lesz megengedett – számol be róla a The Local olasz kiadása.

– Az idei karácsony másmilyen lesz, de áldozatot kell hoznunk, hogy ne találjuk szembe magunkat egy harmadik, januári hullámmal, amely az elhunytak magas számát eredményezné

– fejtette ki sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte Olaszország miniszterelnöke, aki hozzátette, hogy a harmadik hullám ugyanolyan súlyos lehet, mint a járvány első és második szakasza.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Rómában 2020. május 20-án
Fotó: Remo Casilli / REUTERS

Olaszország a világjárvány kitörése óta elérte a legmagasabb halálozási arányt, ugyanis 993 halálesetről számoltak be csütörtökön

– írta a The Local, hozzátéve: az újonnan fertőzöttek száma ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat. A legtöbb halálesetet ismét az északi Lombardiából jelentették, ahol az egy nap alatt elhunytak száma 347 volt, Piemont és Veneto tartományában pedig száz-száz körüli. A csütörtöki adatok még a félelmetes, március 27-i halálozási rekordot, a 969 halálesetet is megdöntötték.

Bár a halálozási arány nőtt a tavaszihoz képest, a járványügyi korlátozások az első hullámban mégis szigorúbbak voltak, hiszen Olaszország a pandémia első hulláma által először sújtott európai országként már március közepén teljes zárlatot vezetett be. A márciusi időszakhoz mérten az is különbséget jelent, hogy akkor, a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult, a mostani adatok alapján azonban a halottak száma csütörtökre jelentősen megugrott a szerdai 684-hez képest.

A járvány eddig összesen 58 038 áldozatot követelt az országban a csütörtök esti adatok szerint. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 760 ezret: a hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma az utóbbi egy hét alatt több mint húsz százalékkal csökkent. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százalékának felel meg.

Koronavírusos beteg ellátása Olaszország
Fotó: Filippo Venezia / MTI/ANSA/EPA/

„Az új sürgősségi kormányrendelettel komoly és szigorú intézkedéseket kell bevezetnünk”

– hangsúlyozta Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter szerdai parlamenti beszédében a magas halálozási arányra reagálva. Az új jogszabály értelmében azonban számos novemberi korlátozás érvényben marad, csakúgy, mint az ország területeinek zónákba sorolása a járvány súlyossága alapján, valamint az este tíz és reggel hat óra közötti kijárási tilalom. Az éjszakai kijárási korlátozás fenntartása viszont azt is jelenti, hogy a templomoknak át kell ütemezniük a karácsonyi éjféli miséket.

A jogszabály új intézkedései közé tartozik, hogy a sípályák január 6-ig zárva tartanak. Az üzletek továbbra is este kilenc óráig lehetnek nyitva, a bevásárlóközpontoknak azonban a hétvégéken és az ünnepnapokon be kell zárniuk. A középiskolákban január 7-től folytatódhat a személyes oktatás.

Az új korlátozások az Olaszországba visszatérő lakosokat is érintik: december 10. és 21. között az Európai Unióból érkező olasz állampolgároknak a beutazás előtt kötelezően teszteltetniük kell magukat, és fel kell mutatniuk a negatív teszteredményt az érkezésükkor. A nem EU-s országokból hazatérők ugyanebben az időszakban két hét karanténra is kötelezettek lesznek. Ez a korlátozás december 21. és január 6. között mindenkire kiterjed majd, függetlenül attól, hogy honnan érkezik.

Koronavírustesztre várakozó utasok a Róma melletti fiumicinói Leonardo da Vinci repülőtéren 2020. augusztus 16-án
Fotó: MTI

A péntektől hatályos rendelet az olaszok legnagyobb aggodalmára is választ ad: ugyan nem tiltja a karácsonyi összejöveteleket, de határozottan felszólítja a lakosokat arra, hogy ne hívjanak össze sok embert az ünnepekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.