Iható ezüsttel a koronavírus ellen?

A koronavírus-járvány már világszerte felütötte a fejét, viszont a fertőzés elleni gyógymód egyelőre még ismeretlen. Így a vírus megelőzése érdekében számos egészségügyi tanácsot osztottak meg az interneten a haszontalan tippektől kezdve – amik ártalmatlannak bizonyulnak – egészen az olyanokig, amik veszélyesek is lehetnek az egészségünkre nézve. A BBC cikke összegyűjtötte az interneten széles körben elterjedt állításokat, majd összevetette azokkal a tényekkel, amit a tudomány valóban kimond.

Forrás: BBC.com2020. 03. 26. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezüstkolloid használatát a koronavírus ellenszereként Jim Bakker amerikai evangélikus lelkész televíziós műsorában vetették fel. A show egyik vendége szerint az ezüstkolloid 12 órán belül elpusztítja a koronavírus egyes törzseit, miközben elismerte, hogy teszteket még nem hajtottak végre állításával kapcsolatban.

Ennek ellenére a felvetés nyitott fülekre talált olyan Facebook-csoportok tagjainak körében, akik elzárkóznak a nyugati orvoslástól. Az ezüstkolloidban hívők szerint a „csodaszer” mindenféle egészségügyi állapoton tud segíteni, kiváló antiszeptikumként viselkedik és jó hatással van az immunrendszerre. Az amerikai egészségügyi hatóságok viszont elmondták, hogy ezen állításokat a tudomány soha nem igazolta, és hogy a vassal vagy a cinkkel ellentétben az ezüst nem olyan fém, amely bármilyen funkcióval is bírna az emberi testben.

Az ezüst használata gyakori az egészségügyben, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy fogyasztásra is alkalmas. Mi több, súlyos mellékhatásokat is okozhat, vesekárosodást, rohamokat és argyriát (a bőr kóros, kékes-szürkés színű elszíneződése).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.