Illegális bevándorlót lőtt le az amerikai határőr Új-Mexikóban

A lövöldözést a határsértő kezdeményezte, amikor járőrök igazoltatni akarták egy négy emberből álló csoport egyik tagját, mégpedig feltételezett engedély nélküli határátlépés miatt.

Mártonffy Attila
2019. 11. 05. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó és az Egyesült Államok határán mindennaposak a határsértések, hol csempészek, hol illegális bevándorlók próbálnak Amerika földjére lépni. Gyakoriak a kisebb-nagyobb incidensek, némelyik lövöldözésbe torkollik. Ez történt hétfőn Új-Mexikó államban, a határ menti Sunland Parkban is: egy amerikai határőr lelőtt egy papírok nélküli migránst – tudósított a Reuters. A lövöldözést a határsértő kezdeményezte, amikor járőrök igazoltatni akarták egy négy emberből álló csoport egyik tagját, mégpedig feltételezett engedély nélküli határátlépés miatt. A gyanúsított elszaladt, s később rálőtt az őt üldöző két határőrre. Egyikük viszonozta a tüzet, halálosan megsebesítve a menekülőt. Kihívták a rohammentőt, amely a területi kórházba szállította a sebesültet, ám az hamarosan belehalt sérülésébe. A határőrök közül senki sem sebesült meg. Az esetet az állami rendőrség és az FBI vizsgálja.

Múlt héten a határ egy másik szektorában a határőrök lefüleltek egy feltételezett embercsempészt, akinek kocsija kesztyűtartójában kilenc milliméteres pisztolyt találtak – idézi fel a Breitbart jobboldali hírportál. Megelőző nap a járőrök egy hátizsákot találtak – benne ugyancsak egy pisztollyal – olyan helyen, ahol korábban embercsempészeket és migránsokat tartóztattak fel. – Már mindennapos, hogy a csempészek felfegyverkezve járnak – állapította meg egy járőrparancsnok. Harmadszor kerül viszont egy kilenc éve húzódó eset az amerikai legfelsőbb bíróság elé. A panaszosok egy Sergio Hernández nevű tinédzser szülei; a határ mexikói oldalán álló házuk udvarán játszó fiút a Quartz amerikai híroldal szerint egy határőr lőtte le a túlsó oldalról még 2010-ben.

Jesus Mesa azzal védekezett, hogy éppen a munkáját végezte az amerikai kormány szolgálatában, s nincs olyan hatályban lévő törvény, amely ilyen esetekben a személyes felelősséget firtatná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.