Immáron hivatalos, Lukasenka nyerte a belarusz választásokat

Az összesített szavazatok alapján is Lukasenka nyerte a Fehérorosz választásokat több mint 80 százalékkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 14. 15:24
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2020. július 17. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) megbeszélést folytat Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel (nem látható a képen) az Eurázsiai Kormányközi Tanács ülését követõen Minszkben 2020. július 17-én. MTI/AP/Szputnyik/Dmitrij Asztahov Fotó: Dmitrij Asztahov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával – ismertette a hivatalos végeredményt pénteken, öt nappal a vitatott tisztaságú voksolás után a központi választási bizottság. A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján, ez 80,08 százalék volt.

Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A 37 éves, angoltanárnőből lett politikus – friss nyilatkozatai szerint – feltételezi, hogy valójában a szavazók 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

A vasárnapi szavazás óta a közösségi hálón tömeges csalásokra utaló bizonyítékokat is terjesztenek. Említés történik például előre kitöltött szavazólapokról és nem a valóságnak megfelelően kitöltött szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről. Napok óta tömeges tüntetések vannak Belaruszban a választási eredmények elleni tiltakozásul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.