Impeachment: a vád és a védelem érvelésével megkezdődött a tárgyalás utolsó napja

A vád és a védelem érvelésével hétfőn megkezdődött a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának utolsó napja.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 23:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyórásra tervezett záró tárgyaláson a vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagjai az utolsó érveiket vonultathatják fel, mielőtt a szenátus szerdán szavaz az Egyesült Államok elnökének elítéléséről vagy felmentéséről. Elemzők egybehangzó értékelése szerint a republikánus többségű szenátus elutasítja majd a Trump ellen felhozott vádakat.

A nyitóbeszédet Jason Crow, az impeachment-menedzserek egyike tartotta. A coloradói politikus a képviselőház nevében arra emlékeztette a szenátorokat, „kötelességük azt követeli meg tőlük, hogy ítéljék el Trump elnököt”.

Társa, Val Demings pedig azt hangoztatta, hogy Donald Trump „továbbra sem mentegeti vagy korlátozza magát, nem kér bocsánatot, és továbbra is blöfföl, hogy elcsalja a választásunkat”.

Hakeem Jeffries, New York állam egyik demokrata párti képviselője figyelmeztette a szenátorokat, hogy „halálos csapást mérnek az alkotmány impeachmentre vonatkozó cikkelyére”, amennyiben elnézik Trumpnak a kongresszus munkájának akadályozását.

Úgy vélte, hogy az elnöknek el kell számolnia a cselekedeteivel.

Adam Schiff, az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédében azt állította: „Donald Trump elárulta az alkotmány tiszteletben tartására és védelmére tett esküjét”. Úgy vélte, hogy a törvényhozók még mindig felhasználhatják hatalmukat „a demokrácia megvédésére”.

A védelem nevében elsőként Pat Cipollone, a Fehér Ház jogi tanácsadója, a védelem jogászcsapatának egyik vezetője emelkedett szólásra. Hangsúlyozta, az eljárás nem más, mint „erőfeszítés egy korábbi választási eredmény megfordítására, illetve beavatkozási kísérlet” az idei választási folyamatba.

Kenneth Starr, a védelem másik jogásza történelmi példákkal tűzdelt beszédében arra bátorította a szenátorokat, hogy döntésüknél a szabadság ügyét, az igazságosságot és a tisztességességet tartsák szem előtt. „A mi nemzetünk a szabadságról szól” – mondta, felidézve Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi harcos szavait is. Majd hozzáfűzte: „a szabadságról és az igazságról”.

Adam Schiff képviselő az ebédszünet után ismét beszédet mondott, s az impeachment-menedzserek ezzel zárták érvelésüket a vád mellett. A kaliforniai képviselő azt hangoztatta, hogy „az elnökben egyetlen percig sem lehet megbízni”, mert – mint fogalmazott – „nem fog megváltozni”. Majd úgy vélekedett, hogy „a történelem nem lesz kegyes Donald Trumphoz”.

Schiff beszéde után John Roberts, a tárgyaláson elnöklő főbíró – aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke – lezárta a tárgyalási napot.

A tárgyalás után Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője újságíróknak azt nyilatkozta: szerinte sok republikánus szenátor egyetért azzal, amit az impeachment-menedzserek a tárgyalási napokon előterjesztettek, csak ezt nem fogják nyilvánosan is elmondani. „A szíve mélyén sok republikánus egyetért sok mindennel, amit Adam Schiff mondott, de ez az elnök bosszúálló ember” – fogalmazott.

Leszögezte azt is, hogy a védelmet ellátó jogászcsapat „nem tud rámutatni a vád egyetlen téves pontjára, nem tudják cáfolni, hogy az elnök olyasmit tett, ami impeachmentet von maga után”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.