Irán rövidesen bemutatja urándúsító centrifugái új generációját

Irán november 6-án kezdte meg a fordói atomlétesítmény centrifugáinak feltöltését uránium-hexafluorid gázzal. Mintegy 2000 kilogramm gázt szállítottak a fordói atomlétesítménybe.

Forrás: MTI2019. 12. 08. 7:25
Ahmadinezsd, Mahmd
Natanz, 2008. április 9. Irán natanzi kísérleti nukleáris üzemét látogatja Mahmúd AHMADINEZSÁD iráni elnök (k) 2008. április 8-án, miután az Irán középsõ részén lévõ föld alatti urándúsító létesítményben mûködõ csaknem 3000 centrifuga mellé további 6000 beszerelését kezdték meg. Az amerikai, brit és francia vezetés bírálta az újabb berendezések felszerelését, mivel attól tartanak, hogy Teherán polgári célúnak mondott nukleáris programja valójában atomfegyver kifejlesztését szolgálja. Oroszország szerint nem idõszerûek az újabb, Irán-ellenes nemzetközi szankciók. (MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán rövidesen bemutatja urándúsító centrifugái új generációját – jelentette be szombaton az állami televízióban Ali Asgar Zarín, az iráni atomenergia-ügynökség helyettes vezetője.

„A közeljövőben hazai gyártású urándúsító centrifugák új generációját mutatjuk be” – közölte Zarín, de a részletekre nem tért ki.

Irán szeptemberben jelentette be, hogy megkezdte az új centrifugák kifejlesztését.

Teherán a hat nagyhatalommal (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) 2015-ben megkötött megállapodásban vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és újból bevezette a szankciókat. Ezt követően Irán közölte, hogy nem tartja magát a szerződésben vállalt kötelezettségeihez, a szerződésben engedélyezett 3,67 százalékos helyett 5 százalékos uránt dúsít, megnövelte a szerződésben foglalt dúsított 202,8 kilogrammnyi uránkészletét és meghaladta az engelyezett 300 tonnás nehézvízkészletet.

Irán november 6-án kezdte meg a fordói atomlétesítmény centrifugáinak feltöltését uránium-hexafluorid gázzal. Mintegy 2000 kilogramm gázt szállítottak a fordói atomlétesítménybe, és 1044, eddig inaktív centrifugát töltöttek fel vele.

A Fordóban lévő centrifugák első generációs, IR1-es típusúak. Az atommegállapodás értelmében a sokáig titokban tartott fordói urándúsító létesítmény nukleáris kutatóközponttá válik, amelyben legalább 15 évig nem dúsíthatnak uránt, az ottani centrifugák nem

tölthetők fel uránium-hexafluoriddal.

Irán egyedül a natanzi létesítményben lévő 5060 IR-1-es centrifugával folytathatott urándúsítást. Teherán egyúttal azt is vállalta, hogy 2030-ig nem épít újabb urándúsító berendezést, 2025-ig 19 ezerről hozzávetőleg 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát, és kizárólag régebbi típusú, kisebb teljesítményű centrifugákat alkalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.