Ismét holdra lép az ember, indul az Artemis program

A NASA nagyszabású terveket fogalmazott meg az űrkutatási programban.

Cseke Dóra
2020. 12. 11. 6:18
Aldrin, Edwin E.
Az Artemis programmal ismét Embert küld a Holdra a NASA 2024-ben Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump szerdán erősítette meg a Nemzeti űrkutatási irányelvet, hangsúlyozva kormánya elkötelezettségét az amerikai űrkutatási programmal kapcsolatban. A dokumentum öt fő területen jelöli ki az ambiciózus célokat – adta hírül a NASA, az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal. A tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson a munka folytatódik, és az asztronauták továbbra is nemzetközi együttműködésben végzik majd a tudományos, technológiai, kereskedelmi, diplomáciai és oktatási célú kutatásokat. Az űrkutatásban használt technológiák fejlesztése a jövőben is a kiemelt feladatok között marad azért, hogy az új technológia előmozdítsa az emberek és robotok részvételével folytatott űrutazásokat.

Ebben különös jelentőségű lesz például az újraindított Hold-missziók sorozata, valamint a Mars-kutatás és a távolabbi bolygók felfedezésének előmozdítása.

Az irányelv célja az is, hogy a Föld közelébe érkező objektumok észleléséhez és azonosításához szükséges technológiákat a tudósok továbbfejlesszék az esetleges becsapódás-előrejelzések pontosításához. Az űrből a Föld felszínét, óceánjait, légkörét és a közöttük fennálló kölcsönhatásokat vizsgáló kutatásokat az eszközök széles palettája támogatja a továbbiakban is. A Nap megfigyelése, a Naprendszer elemzése, az élet kialakulásához szükséges feltételek jobb megértése és a Föld körüli pályákon túli kutatások szintén a kitűzött feladatok között szerepelnek.

Megfigyelik a Földön zajló folyamatokat is
Fotó: NASA

Mike Pence amerikai alelnök az új irányelv elindításával egy időben a floridai Kennedy Űrközpontban bemutatta a NASA új Hold-misszióihoz, az Artemis programba kiválasztott 18 asztronautát.

Az Artemisben dolgozó űrhajósok feladata az lesz, hogy megteremtsék a rendszeres holdra szállások lehetőségét.

Ezen az Űrhajózási Hivatal már régóta dolgozik, például két magáncéggel, az Elon Muskhoz kötődő SpaceX és a Boeing szállítójárműveket biztosító alvállalkozókkal karöltve. Az űrhajósok a NASA beszállítóival kidolgozzák majd a rendszeres holdra szállásokhoz szükséges és akár a Holdra telepítendő rendszereket, részt vesznek a technológiai fejlesztésekben, meghatározzák a szükséges eszközöket, a képzési igényeket. Az Artemis csapatban kilenc férfi és kilenc nő dolgozik majd. A csapattagok származása változatos, vannak közöttük őslakos felmenőkkel rendelkező amerikaiak és egy tajvani születésű férfi is. Valamennyien több felsőfokú végzettséggel és tudományos szakterülettel rendelkeznek: orvosok, geológusok, biológusok, űrhajómérnökök, pilóták, matematikusok, fizikusok, mérnökök.

Ebből a csapatból kerül majd ki a történelem első olyan női űrhajósa is, aki a Holdra lép, a tervek szerint már 2024-ben.

Az Artemis csapat 18 asztronautája közül öt. Nők is a Holdra léphetnek
Fotó: NASA/Kim Shiflett

Eközben, szintén szerdán, sikeres felszállást követően a landolási fordulómanőver után a földbe csapódott és tűzgolyóvá változott a SpaceX szállítórakétájának prototípusa. A Csillaghajó névre keresztelt jármű a NASA szállítási alvállalkozójaként dolgozó cég egyik kísérleti repülését és visszatérését hajtotta végre.

A Csillaghajó a jövőben a Mars expedíciók fuvarozását végzi majd, most a prototípus tökéletesítése zajlik.

Elon Musk Twitter-oldalán bejelentette a becsapódás technikai okát, és az információk birtokában – amely lehetővé teszi a szállítórakéta tökéletesítését – lelkesen köszönetet mondott a SpaceX csapatának a munkájáért.

Az eddig előrejelzett nemzetközi eseményeknek hála, 2024 a felfokozott izgalmak éve lesz. Szemtanúi lehetünk majd egy újabb Holdra-szállásnak és a párizsi olimpiai játékoknak, megcsodálhatjuk a felújított párizsi Notre-Dame-ot, izgulhatunk egy újabb amerikai elnökválasztáson, a labdarúgó Európa-bajnokság meccsein. És a lista még nem teljes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.