Antiszemitizmus és késelés a svédországi Eurovízión

A zsidó–keresztény gyökereit megtagadó, az erőszakos kisebbségeknek és tomboló szélsőbalos eszméknek behódoló Európa méltó szimbóluma az Eurovíziós Dalfesztivál, melyet az LMBTQ-lobby már évekkel ezelőtt leuralt, most pedig az antiszemitizmus mágnesévé vált. A versenyt rendező Malmőben több tízezres, erőszakba torkolló tüntetés, Belgiumban pedig leállított közvetítés szegélyezte a második versenynapot, melyet Benjamin Netenjahu izraeli miniszterelnök szörnyű antiszemita megnyilvánulásnak nevezett.

2024. 05. 10. 9:52
Palesztinpárti tüntetõk Izrael kizárását követelik az Eurovíziós Dalversenybõl a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt Malmöben a második elõdöntõ elõtt, 2024. május 9-én. Fotó: Ida Marie Odgaard Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség szerint legalább tizenkétezer ember vonult végig Malmö belvárosán csütörtökön, az eurovíziós dalfesztivál második elődöntőjét megelőzően, tiltakozva az ellen, hogy izraeli versenyző indulhat a versenyen. Közben a fellépőt, Eden Golant és csapatát automata fegyverekkel ellátott rendőrök őrizték a szállásán, majd több rendőrautóval és fedett biztonsági járművekkel szállították a dalfesztiválnak helyet adó Malmö Arenába. Estére elszabadultak az indulatok a tüntetők között.

Míg az arénában kilencezren követték a műsort, kint tízezres tömeg skandált Izrael- és zsidóellenes szólamokat, megpróbálták áttörni a rendőrségi kordont és betörni az eurovíziós faluba. A rendőrség paprikaspray-t volt kénytelen bevetni, majd kilenc embert elő is állítottak, köztük egyiküket késsel való visszaélés miatt.

 

Megfélemlített zsidók és szervezetten érkező palesztinpártiak

Hetek óta arról lehet hallani, hogy a malmői zsidók tartanak a májusi Eurovíziós Dalfesztiváltól. A félelem nem alaptalan, Svédország harmadik legnagyobb városában legalább negyvenezer muzulmán él, és a város az iszlamista antiszemitizmus központjaként vált hírhedtté az elmúlt évtizedben.

Zsidók ellen prédikáló radikális imám, Hitlerért rajongó arab diákok és a helyi zsinagógára dobott Molotov-koktélok – néhány tényszerű antiszemita megnyilvánulás Svédország harmadik legnagyobb városának elmúlt néhány évéből.

A svéd közrádiónak már öt éve is úgy vallott egy zsidó fiatal, hogy nem tanácsos zsidó szimbólumokat viselniük a városban. Izrael, a Hamász támadására adott válaszcsapását követően tovább erősödött a városban zsidóellenesség, amit még a svéd miniszterelnök is elismert. Ulf Kristersson októberben aggasztónak nevezte az antiszemitizmus erősödését Svédország-szerte, miután meglátogatta a város zsinagógáját.

A mostani megmozdulás ugyanakkor nem helyi reakció, hanem összehangolt esemény, több mint hatvan szervezet együttműködése nyomán szerveződött, mely mögött a muszlimok mellett szélsőbaloldali csoportosulások is vannak, ismert aktivisták is részt vettek rajta, mint például Greta Thunberg többszörösen elítélt környezetvédő. A rendőrség a svéd alkotmányra hivatkozva engedélyezte az Izrael elleni tüntetést, annak ellenére, hogy a helyi zsidó közösség tagjai számos alkalommal fejezték ki félelmüket. Fredrik Sieradzki, a malmői zsidó gyülekezet szóvivője közvetlen a verseny előtt azt nyilatkozta a Svenska Dagbladet napilapnak, hogy városban élő, körülbelül ezer zsidó fél, közülük néhányan úgy döntöttek, elhagyják a város. 

A rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat nagy erőkkel készült az öt napig tartó Eurovízióra. Nemcsak a tüntetők érkeztek Svédország és a környező országok több pontjáról, hanem a rendőrök is. A helyszínen az ország számos pontjáról érkező rendfenntartók mellett dán és norvég rendőrök is segítenek. A hatóságok még a börtönöket is kiürítették – az elítélteket más egységekbe történő elszállításával –, hogy egy esetleges tömeges őrizetbe vétel esetén lehessen hová elhelyezni a tüntetőket.

 

Politikamentességet kér számon a politikailag motivált Eurovízió

A verseny politikamentességére hivatkozva (ami önmagában is álságos indok egy olyan esemény kapcsán, mely a szélsőbalos narratívák készséges kiszolgálója) először visszadobták az izraeli induló dalát a szervezők, mert az szerintük az utalásokat tartalmazott a háborúra, majd a szöveg átírására kényszerítették, amit végül a szerzők megtettek. Ez sokaknak nem volt elég, számos szervezet és művészek is tiltakoztak Izrael részvétele ellen, mert szerintük az agresszor Izraelnek nincs helye a kulturális sokszínűséget és békét hirdető zenei versenyen. Izrael egyébként 1973 óta vesz részt a versenyen, eddig 45-ször delegáltak résztvevőt a megmérettetésbe. 

 

Megszakították a show közvetítését a belgák

A belgiumi flamand közszolgálati csatorna, a VRT megszakította csütörtök este a dalfesztivál élő közvetítését, mivel végül színpadra léphetett az izraeli versenyző.

Sajnos az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Uniója) lehetővé tette az izraeli fellépést, ezért úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk az adást. Reméljük, hogy jelzést küldhetünk az izraeli kormánynak, hogy állítsa le a harcokat és a gyilkosságokat, engedje be a nemzetközi megfigyelőket és a sajtót, és üljön le a tárgyalásos megoldásért

tájékoztatott a VRT vezetősége.

Az esemény döntőjére szombaton kerül sor, melyre a csütörtöki elődöntőn továbbjutott az izraeli versenyző, így további zavargások várhatóak Malmőben. Eden Golannak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is sok szerencsét kívánt és azt mondta, hogy már nyert, miután „sikeresen szembeszállt a borzalmas antiszemitizmus-hullámmal Svédországban”.

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők Izrael kizárását követelik az Eurovíziós Dalversenyből a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt Malmőben a második elődöntő előtt, 2024. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.