Izrael negyedszer is nekifut a parlamenti választásoknak

Két éven belül negyedszer járulhatnak az urnák elé holnap az izraeliek, a kampányt most is botrányok és csatározások kísérték.

2021. 03. 22. 13:46
Reaction to Attorney General Avichai Mandelblit's decision on the Prime Minister's corruption cases
epa08015234 Supporters of Israeli Prime minister Benjamin Netanyahu protest against Attorney General Avichai Mandelblit's decision to prosecute Netanyahu outside the Prime minister's resident in Jerusalem, Israel, 21 November 2019. Reports on 21 November 2019 state Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has officially been charged by the attorney general in a number of corruption scandals. Netanyahu was charged with bribery, breach of trust and fraud. EPA/ABIR SULTAN Fotó: ABIR SULTAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éven belül negyedszer járulhatnak az urnák elé holnap az izraeliek, miután a legutóbb kínkeservvel összekovácsolt koalíció nem tudott megegyezésre jutni a költségvetésről. Mi újat tudnak még mondani a pártok? Nem sokat, de azért az elmúlt esztendőben sok víz lefolyt a Jordánon. Mindenekelőtt a zsidó állam is túl van a koronavírus-járványon. Tényleg túl van? Legalábbis a nehezén biztosan. A 9,2 milliós állam tavaly ősszel, a második hullám idején világviszonylatban is a legrosszabb statisztikákat produkálta, és még idén év elején is tombolt a koronavírus. Azóta azonban nagyon fordult a világ:

hála a sikeres vakcinabeszerzésnek, Izrael lakosságának már majd 60 százalékát beoltották, lényegében elérték a nyájimmunitást.

Ez meglátszik az új fertőzések és halálesetek számában is, mindkét mutató meredeken zuhan. A gazdaság magához téréséhez azért még idő kell, a januári statisztikák is 18 százalék fölötti munkanélküliséget mutattak. A mérleg tehát vegyes – kérdés, hogy mire emlékeznek majd a választópolgárok.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, a jobboldali Likud párt elnökének a választási plakátja Ramat Ganban 2021. március 21-én.

Fotó: Oded Balilty / MTI/AP/

A kampányt most is az Izraelben megszokott botrányok és csatározások kísérték. Múlt pénteken a jobboldali Jamina vezetője, Naftali Bennett például arra ébredhetett, hogy rendőrök és biztonságiak lepik el az utcáját, miután Benjamin Netanjahu azt ígérte, otthonában keresi fel, hogy politikai szövetséget kössenek riválisaik ellen. A kormányfő végül nem jelent meg, a kivonulás viszont félmillió sékelükbe (körülbelül 45 millió forint) fájt az adófizetőknek.

A 71 esztendős politikus viszont egy új, játékosabb, közvetlenebb arcát mutatta meg, amikor regisztrált a főként fiatalok körében népszerű TikTok-on, ahol máris több mint 250 ezer követője van.

Látványosan nyitott az izraeli arabok felé is, amiben a kezére játszott a diplomáciai kapcsolatok rendezése több arab állammal. Vasárnapi rádióinterjújában például a muszlimoknak közvetlen repülőjáratot ígért Tel-Aviv és Mekka között.

Azt viszont nem tudni, hogy mindez mire lesz elég. Az utolsó közvélemény-kutatások egyöntetűen patthelyzetet jeleztek: sem a Likud vezetésével felálló jobboldali blokknak, sem a centrista-baloldali szövetségnek nem lesz meg a többsége a 120 fős törvényhozásban. Tavaly óta az erőviszonyok is alaposan átrendeződtek: a koalícióból kieső Kék és Fehér szövetség leszerepelt, helyüket a Likudból kiugrott Gideon Szaár vezette Új Remény nevű formáció próbálja átvenni.

Az előrejelzések szerint királycsináló lehet a már említett Jamina, valamint az arab Egyesült Listából kiváló Ra'am, akik nem zárták ki az együttműködést Benjamin Netanjahuval.

Reuvén Rivlin izraeli államelnök mindenesetre már előre jelezte, nem fog sietni a kormányalakítási megbízással. Könnyen lehet, hogy a koalíció sorsáról ismét egyetlen mandátum dönt majd, így hosszas alkudozásra lehet számítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.