Izraelbe utazott Antony Blinken a rakétaháború után

Washington a kétállami megoldást támogatja, így a Gázai övezet újjáépítéséről is tárgyalt Blinken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 25. 14:23
NETANJAHU, Benjmin; BLINKEN, Antony
Jeruzsálem, 2021. május 25. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog közös sajtótájékoztatójukon Jeruzsálemben 2021. május 25-én. MTI/EPA/Pool/Menahem Kahana Fotó: Menahem Kahana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli látogatásán Washington támogatásáról biztosította Izraelt, és hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is

– jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az Izraelbe látogató amerikai külügyminisztert Jeruzsálemben hivatalában fogadta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki tárgyalásuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinkennek, hogy szilárdan támogatják Izrael jogát az önvédelemhez. Antony Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemhez. Kifejtette, hogy a legutóbbi gázai fegyveres konfliktus után Washington erőteljesen részt vesz, és elkötelezett Gáza újjáépítésében is, valamint a konfliktus politikai megoldásában.

– Biden elnök négy okból kért meg, hogy idejöjjek: hogy jelezzem az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, hogy az erőszakhullám után a nagyobb stabilitáson dolgozzam, hogy beindítsam a Gázai övezet sürgős humanitárius újjáépítését, és hogy újraépítsem kapcsolatainkat a palesztin vezetéssel és a palesztin hatósággal

– közölte az amerikai külügyminiszter.

Jeruzsálem, 2021. május 25.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog közös sajtótájékoztatójukon Jeruzsálemben 2021. május 25-én.
MTI/EPA/Pool/Menahem Kahana

Blinken jelentős amerikai hozzájárulást jelentett be a gázai újjáépítéshez, s hangsúlyozta kormányzata szándékát, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ne részesüljön a támogatásból. A külügyminiszter elmondta, dolgoznunk kell a lehetőségek bővítésén Gázában és Ciszjordániában is.

Az ilyen beruházások elősegítik a stabilabb környezet kialakítását, amely mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek előnyére szolgál.

Netanjahu megemlítette a Vaskupola légvédelmi rendszer megteremtéséhez nyújtott amerikai segítséget, s közölte, hogy Blinkennel folytatott megbeszélésükön megtárgyalták a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász fegyverkezése megakadályozásának módjait. Az izraeli kormányfő beszélt Iránról is, arra figyelmeztetve, hogy a visszatérés a 2015-ös hathatalmi atomalkuhoz szerinte Irán útját egyengetné a nukleáris fegyverkezéshez. Az izraeli kormányfő hangsúlyosan megköszönte Blinkennek az antiszemitizmus elleni világos és egyértelmű állásfoglalását is.

Antony Blinken kedd reggel érkezett Gilad Erdannal, Izrael washingtoni nagykövetével a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre. Ez hivatalba lépése óta az első izraeli látogatása. A külügyminiszter kedd délután találkozik Reuven Rivlin izraeli államelnökkel, Beni Ganz védelmi miniszterrel és más vezető izraeli tisztségviselőkkel. A külügyminiszter csütörtökig tartózkodik a térségben: Jeruzsálem után a ciszjordániai Rámalláh-ban (a Palesztin Hatóság székhelyén) Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Ammánban pedig Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat.

Tel-Aviv, 2021. május 25.
Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter (j) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent (k) a Tel-Aviv melletti Lodban lévõ Ben Gurion Nemzetközi Repülõtéren 2021. május 25-én.
MTI/AP pool/Alex Brandon

Tárgyalásainak – az amerikai külügyminisztérium által kiadott közleményben – deklarált célja tűzszüneti megállapodás létrehozása, vagyis a péntektől életbe lépett feltételek nélküli fegyverletétel stabilizálása és megszövegezése a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Izrael között, a Gázai övezet újjáépítésének megtárgyalása, és az Izrael szomszédságában békés palesztin állam létrehozását szorgalmazó „kétállami megoldás” elősegítése a több évtizedes izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.