John Boltont akarják koronatanúnak

A napokban kisebb bombaként robbantak az amerikai közéletben John Bolton megjelenés előtt álló könyvének egyes kiszivárgott részletei.

2020. 01. 29. 16:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges fordulópontjához érkezhet Donald Trump elnök közjogi felelősségre vonási eljárása az amerikai szenátusban; még a héten eldől, hogy az impeachmenttárgyalások részeként tanúkat is meghallgatnak-e az esküdtek szerepét betöltő szenátorok az alkotmányos perben. A napokban kisebb bombaként robbantak az amerikai közéletben John Bolton megjelenés előtt álló könyvének egyes kiszivárgott részletei. A szeptemberben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó az In The Room Where It Happened (A teremben, ahol történt) című, sikerlistásnak ígérkező memoárjában – amely márciustól kapható – arról is ír, Trump azt mondta neki augusztusban: visszatartja az Ukrajnának szánt katonai segélyt, amíg Kijev utána nem jár Joe Biden vezető demokrata párti politikus fia, Hunter ottani üzleti érdekeltségeinek. Ez éppen azzal a váddal vág egybe, amit a demokraták rónak fel Trumpnak: az elnök visszaélt a hatalmával, amikor ezzel zsarolta Volodimir Zelenszkij elnököt júliusi telefonbeszélgetésükkor. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője szerint Bolton állítása lényegében megerősíti a vádat. Trump azt közölte: semmi ilyesmit nem mondott Boltonnak, akit most az vezérelhet, hogy minél többet adjon el a könyvéből. Ezzel együtt az 53 republikánus szenátor közül a demokratákhoz legközelebb álló mérsékeltek – mint Mitt Romney 2012-es elnökjelölt – hajlanak arra, hogy a szenátus hallgasson meg újabb tanúkat az impeachmenteljárásban. Boltonból márpedig – aki maga is ajánlkozott korábban, hogy vallomást tenne – akár koronatanú is lehet. A repubikánusok többségi álláspontja szerint nem hívnak be új vallomástevőket, a tényfeltárást a képviselőháznak kellett (volna) lefolytatnia. De ha a demokraták négy mérsékelt republikánust maguk mellé állítanak, akkor többségük van a tanúmeghallgatás megszavaztatásához.

Addig is Trump védői napokon át fejthették ki érveiket. A szenátusban bő húsz év után tűnt fel Kenneth Starr (képünkön), az egykori republikánus ügyész, aki 1998–99-ben sikertelenül próbálta meg hamis tanúzásért elítéltetni Bill Clinton elnököt a Lewinsky-ügyben. Most az immár 73 éves Starr az elnök egyik ügyvédjeként azt mondta, az impeachment „a szavak és elvek háborúja” és „maga a pokol”. Trump jogászcsapatának egy további tagja, Pam Bondi azokra a korrupciós vádakra összpontosított, amelyekkel az elnök és emberei apát és fiát, Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiránst – Barack Obama alelnökét –, valamint Hunter Bident illetik Ukrajnával összefüggésben. Ennek háttere, hogy – az adott nap érdekességétől függően – 6-11 millió amerikai kíséri figyelemmel a tévében az impeachmenttárgyalásokat, márpedig a Trump-kampánynak az az érdeke, hogy a nyilvánosság főleg Bidenékről halljon. Egy tegnapi felmérés szerint az amerikaiak most 50:44 arányban mozdítanák el impeachmenttel Trumpot; igaz, ez nem kedvezőtlenebb az elnöknek, mint amilyen bármikor is volt a megítélése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.