Teljesültek a további nyitás feltételei a briteknél

Az éttermek, pubok és bárok a jövő hétfőn megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is.

Forrás: MTI2021. 05. 10. 22:20
JOHNSON, Boris
London, 2020. december 30. Boris Johnson brit miniszterelnök, miután aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. december 30-án. Az 1246 oldalas egyezményről többhavi tárgyalási folyamat után, december 24-én állapodtak meg a brit kormány és az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségei. A megállapodás ideiglenes alkalmazása az újév első napján lép életbe. MTI/Getty pool/AP/Leon Neal Fotó: Leon Neal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséhez szabott feltételek, így jövő hétfőn elkezdődhet a brit kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza – jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén közölte:

május 17-től a kormány előzetesen felvázolt nyitási programjának megfelelően a jelenlegi hatról harmincra emelkedik azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben, például lakásokban hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket.

Az éttermek, pubok és bárok – amelyek jelenleg csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhatnak vendégeket – a jövő hétfőn megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is. Kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül, úgy, hogy az utazók az éjszakákat is otthonaiktól távol, a szálláshelyeken tölthetik.

Lehetővé válik többnapos iskolai kirándulások szervezése is, és jövő hétfőtől a középiskolás diákoknak nem kell maszkot viselniük az osztályokban, illetve az iskolák közösségi helyiségeiben. Visszatérhetnek a hallgatók az egyetemekre is.

Május 17-én a turisztikai célú külföldi utazások jelenlegi teljes tilalma is megszűnik, de ebben továbbra is jelentős korlátozások maradnak érvényben.

A brit kormány már a múlt héten bejelentette, hogy a tilalmat a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer váltja fel, és ez határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni a jelenleg általánosan kötelező tíz nap karantén nélkül.

A zöld kategóriás országokba az Angliában élők jövő hétfőtől turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Ebbe a kategóriába azonban a brit kormány egyelőre csak tizenkét országot sorolt be. Erre a listára Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel, így Magyarország sem, amely a többi uniós országgal együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között lesz jövő hétfőtől.

A vörös kategóriába sorolt országokból külföldi állampolgár nem utazhat be Angliába. A brit, az ír és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldi állampolgárok beléphetnek, de a kormány által kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük tíz napot, saját költségükön.

Boris Johnson az újabb nyitási lépéseket bejelentő hétfő esti sajtótájékoztatóján mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az egy hét múlva életbe lépő új szabályok nagyon jelentős lépést jelentenek a normális életvitelhez visszavezető úton. Hozzátette: a további nyitási lépések a május 17-étől érvényes változások járványügyi hatásaitól függnek, de Nagy-Britannia továbbra is úton van afelé, hogy a június 21-re kijelölt időpontban érvénybe léphessen a nyitási menetrend végső, negyedik pontja, amely gyakorlatilag az összes, akkor még érvényes jogi korlátozás eltörlését célozza.

A brit kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedések a koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások eddigi legszélesebb körű enyhítését jelentik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.