Johnsonnak áll a zászló

Egy jelölt, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának kedden tartott második fordulójában.

Magyar Nemzet
2019. 06. 19. 13:54
Conservative party leadership candidate Boris Johnson
Továbbra is a volt külügyminisztert támogatják a legtöbben a frakcióban Fotó: MTI/EPA/Stringer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jelölt, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának kedden tartott második fordulójában, amelyben ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot – írta a távirati iroda. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben összesen tíz jelölt indult. A múlt csütörtöki első frakciószavazási fordulóban hárman estek ki, pénteken pedig egy jelölt visszalépett, így a keddi második forduló után öten maradtak versenyben.

A menetrend szerint a mezőnyt az alsóházi konzervatív frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti, majd később a párt mintegy 160 ezer fős tagsága választ közülük. A két utolsó frakciószavazást ma, illetve holnap tartják. A vezetőválasztás szervezéséért felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság tegnap esti bejelentése szerint a második fordulóban – amelyben a 313 fős konzervatív frakcióból minimum 33 képviselő voksára volt szükség – Johnson 126 szavazattal végzett az élen. Az exminiszter az első fordulóban 114 voksot kapott.

Továbbra is a volt külügyminisztert támogatják a legtöbben a frakcióban
Fotó: MTI/EPA/Stringer

A legfrissebb, keddi ismertetett felmérés szerint egyébként a Konzervatív Párt tagjainak többsége azt sem tartaná túlzott árnak a brit EU-tagság megszűnéséért (brexit), ha a brit gazdaságot súlyos károk érik vagy ha felbomlik az ország. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által 892 tory párttag bevonásával elvégzett, kedden ismertetett reprezentatív felmérés kimutatta, hogy a tagság 63 százaléka akkor is a brexitet választaná, ha emiatt Skócia függetlenné válna, 59 százalék pedig Észak-Írország elszakadását is elfogadhatónak tartaná a brit EU-tagság megszűnése érdekében. A skót függetlenség folyamatosan napirenden van, és brit kormányzati tisztviselők szerint Észak-Írország is elszakadhat az Egyesült Királyságtól a brexit miatt.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében – a brit EU-tagsági referendum előtt csaknem két évvel – már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az EU-ból. A tory tagság elsöprő többsége, 84 százaléka olyan új vezetőt tartana elfogadhatónak a párt élén, aki az EU-népszavazáson a kilépésre voksolt, továbbra is a brexit híve, és kész lenne kivezetni az országot az EU-ból akár megállapodás nélkül is. Johnson mindezen feltételeknek megfelel, ami tovább növeli megválasztásának esélyeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.