Kamala Harris, az önjáró alelnök?

Nem Joe Biden amerikai elnök, hanem alelnöke tárgyal más országok vezetőivel, legutóbb Emmanuel Macronnal.

Mártonffy Attila
2021. 02. 18. 12:38
Democratic presidential candidate Biden and vice presidential candidate Harris hold first joint campaign appearance as a ticket in Wilmington, Delaware
Democratic vice presidential candidate Senator Kamala Harris listens as presidential candidate and former Vice President Joe Biden speaks at a campaign event, their first joint appearance since Biden named Harris as his running mate, at Alexis Dupont High School in Wilmington, Delaware, U.S., August 12, 2020. REUTERS/Carlos Barria - RC2LCI93591O Fotó: REUTERS/Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig telt el néhány hét a hivatalba lépése óta, Kamala Harris amerikai alelnök már több telefonbeszélgetést is lefolytatott világvezetőkkel főnöke, a demokrata Joe Biden nevében. Hétfőn Harris Emmanuel Macron francia államfővel beszélgetett, korábban pedig Justin Trudeau kanadai kormányfőt, januárban Tedros Adhanom Ghebreyesust, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját hívta fel. A The New York Post megjegyzi:

Harris elődje, a republikánus Mike Pence csak alkalmanként beszélt közvetlenül telefonon külföldi vezetőkkel, ez általában Donlad Trump elnök reszortja volt, különösen tavaly, az elnökválasztás évében.

A Pence utolsó évi tevékenységéről szóló sajtójelentések nem említenek közvetlen hívásokat külföldi vezetők felé. Most azonban az alelnöki hivatal nyilatkozatban közölte, hogy Kamala Harris és Macron elnök olyan témákban egyeztetett a szoros két- és többoldalú együttműködésről, mint a Covid–19-járvány, a klímaváltozás, valamint a demokrácia támogatása otthon és világszerte. A Közel-Keletet és Afrikát érintő geopolitikai kérdéseket is érintettek, amelyekben a két országnak együtt kell fellépnie. Macron a következőket írta hétfői Twitter-bejegyzésében:

„Örülök a Kamala Harris alelnökkel folytatott első beszélgetésnek. Lépjünk előre együtt a klímaváltozás, a nemi egyenlőség kérdésében, valamint a regionális válságok jelentette problémák megoldásában!”

 

Az amerikai alelnök február 1-jén beszélt Justin Trudeau kanadai kormányfővel. A Los Angeles Times által idézett fehér házi közlemény szerint Harris biztosítékot ajánlott fel, hogy a Biden-adminisztráció mindent megtesz a Kínában letartóztatott két kanadai állampolgár kiszabadítására. Michael Kovrig és Michael Spavor ügyét Harris vetette fel, amiért a kanadai miniszterelnök és már kormánytisztviselők hálásak is voltak. A párbeszéd alatt szóba került egy kanadai kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás, amely a Covid-fertőzés veszélyére figyelmezteti a felhasználókat. Kereskedelempolitikáról is eszmét cseréltek, s megvitatták, miként lehetne elkerülni a „vásárolj amerikait!” szlogen nem kívánt hatásait.

A Daily Wire amerikai híroldal ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy Joe Biden hivatalba lépése második napján mint elnök elsőként hívta fel Trudeau-t mint külföldi vezetőt, két nappal később pedig Macront tárcsázta. Trump alelnöke, Mike Pence a kanadai kormányfővel 2019-ben, Argentína és Ausztrália vezetőivel 2017-ben, a kolumbiai elnökkel 2018-ban és 2019-ben, az iraki miniszterelnökkel 2018-ban, az ukrán államfővel pedig 2019-ben értekezett telefonon.

alelnök, a megszokottnál nagyobb hatalommal

Az összes eddigi amerikai alelnök közül Dick Cheney, George W. Bush alelnöke (2001–2009) volt a leginkább „önjáró” az Egyesült Államok történetében.

Hivatala nyolc éve alatt olyan példátlan hatalomra tett szert, amekkorát sem elődei, sem utódai azóta sem birtokoltak – legalábbis eddig.

Az Npr.org konzervatív amerikai híroldal szerint az első négyéves időszakban átalakította a nemzetbiztonsági törvényt, kiterjesztette a végrehajtó hatalom előjogait, valamint az ő kezdeményezésére bevezették a titkos, bírói végzés nélküli megfigyeléseket, megkerülve a kongresszus kifejezetten e tevékenység felügyeletére létrehozott bizottságát.

Továbbá olyan tervet tárt az elnök elé, amelynek következményeként Washington megszakította a tárgyalásokat Észak-Koreával, s főszerepet játszott abban, hogy a háborús héjáknak sikerült rábeszélniük Busht az Irak elleni háborúra. Belpolitikai fronton rajta tartotta a szemét a legfelsőbb bíróság tagjainak a kinevezésén, ő mondta ki a végső szót a kabinetiroda tisztségviselőinek kiválasztásában, Bush tudta nélkül átírta az adótörvényt, beleemelve az elnök által ellenzett kamatadót. S ő volt az, aki kijárta az energia- és környezetvédelmi törvénynek az iparágak szája íze szerinti átalakítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.